Головна Мапа сайту Контакти
RSS

Новини каналу

Водохресне купання в ополонці. 10 простих правил

Водохресне купання в ополонці. 10 простих правил

14 січня 2022 | 18:34

Хрещення Господнє - християнське свято, яке відзначається в пам'ять про той день, коли Ісус Христос прийняв хрещення від Іона Хрестителя у водах ріки Йордан. Існує традиція освячувати воду на Водохреще. Для цього в льоду вирубують спеціальну ополонку - йордань, батюшка опускає у воду хрест і читає молитви. Вважається, що той, хто скупається на Водохреще в ополонці, змиє з себе всі гріхи. Це бере свій початок з давніх часів, коли у воду занурювалися ті, хто брав участь у святочних ворожіннях і костюмованих розвагах, які вважалися гріховними.

Водохресне купання в ополонці в наші дні стало дуже популярною традицією. Вважається, що водохресна вода змиває не лише гріхи, але й хвороби. Не знаємо, як щодо хвороб тіла, а ось те, що купання лікує дух - це факт. Справа в тому, що під час занурення у крижану воду в організмі людини виробляються гормони радості - ендорфіни, які заряджають нас бадьорістю й оптимізмом. Тому в тих, хто одного разу спробував водохресне купання, як правило, воно стає традицією. Тим же, хто цього року збирається зануритися в крижану воду вперше, напевно, будуть корисні наші рекомендації.

1. У першу чергу, хочемо звернути увагу на один важливий момент: якщо у вас є якісь проблеми зі здоров'ям (хвороби серцево-судинної та сечовивідної системи, респіраторні захворювання, проблеми з тиском) від купання в крижаній воді, вам краще утриматися. Помийте обличчя освяченою водичкою, цього буде цілком достатньо.

2. Почніть підготовку за кілька днів. Обливайте холодною водою ноги, приймайте контрастний душ. Походіть кілька хвилин босими ногами по снігу або льоду (після чого обов'язково добре розітріть ноги і одягніть теплі шкарпетки). Обтирайтеся снігом.

3. Водохресне купання в ополонці - це не просто розвага або процедура, яка загартує вас, в першу чергу, - це духовний ритуал, налаштуватися на який потрібно заздалегідь. Відкиньте погані думки, намагайтеся знаходитись в мирі з собою та іншими, відчуйте себе невід'ємною частиною нашого Всесвіту.

4. Бажано за кілька днів до купання відмовитися від спиртного. Та головне - ні в якому разі не приймайте алкоголь безпосередньо перед зануренням у воду! По-перше, алкоголь в поєднанні з холодною водою збільшує навантаження на серце, по-друге, розслаблює нервові закінчення, через що ви можете не відчути переохолодження.

5. Не поспішайте скидати з себе одразу весь одяг. Роздягатися потрібно поступово.

6. Занурюватися у воду потрібно з розігрітими м'язами, тому обов'язково зробіть розминку - швидка ходьба, нахили, присідання, розтирання снігом.

7. Гарненько розітріть тіло жирним кремом або оливковою олією. Можна ще випити столову ложку риб'ячого жиру, але це, мабуть, ще те задоволення, тому ми все ж рекомендуємо перший варіант.

8. Заходьте у воду поступово - зануртеся до колін, помийте обличчя і тільки потім пірнайте цілком. Початківцям моржам не рекомендується занурюватися з головою.

9. Новачкам можна знаходитись в крижаній воді не більше 10-15 секунд. Більш тривале перебування може викликати переохолодження, судоми та навіть зупинку серця.

10. Після купання станьте ногами на килимок або взуйте капці. Швидко розітріться рушником, перевдягніться в сухий одяг, одягніть шапку, випийте гарячого чаю. І, бажано, утримайтеся від прийому алкоголю.

Найміцнішого вам здоров'я, дорогі читачі, і відмінних свят!

Телепрограма