Головна Мапа сайту Контакти
RSS

Новини каналу

12 незвичайних японських шкільних правил, які зовсім не схожі на наші

12 незвичайних японських шкільних правил, які зовсім не схожі на наші

1 лютого 2022 | 15:59

Японія – дивовижна країна контрастів, вона не схожа на жодну іншу і навіть навчання у школі починається зовсім не восени: японські школярі сідають за парти у квітні, а закінчують навчальний рік у березні. Але це не єдиний дивовижний факт освіти.

Сьогодні зібрали для вас 12 незвичайних шкільних правил у Японії, які нас дуже здивували.

1) У Японії до початкової школи відносяться учні 1-6 класів. Щороку класи перетасовують, а вчителі змінюються місцями, тому учні мають можливість ближче познайомитися з новими людьми.

2) Протягом 6 років учні носять однакові рюкзаки, які називаються «рандосеру». У найконсервативніших школах усі дівчатка носять червоний рандосеру, а хлопчики — чорний. Але цього правила кольору дотримуються не скрізь.

3) Як розповідають місцеві жителі, багато першокласників носять жовті капелюхи, щоб оточуючі могли помітити їх здалеку.

4) При вході до школи учні залишають вуличне взуття в шафках і надягають «увабакі» — спеціальні білі тапочки, які носять усі, незалежно від віку та статі. Якщо до школи приходять батьки, вони теж повинні роззутися і переодягнутись у домашнє взуття. Навіть якщо за вікном тепла та суха погода.

5) Після 6-го класу учні переходять до середньої школи, яка триває 3 роки. Саме на цьому етапі переважна частина японських школярів починає носити обов'язкову форму.

6) Деяким японським школяркам не можна одягати колготки навіть узимку, оскільки частина навчальних закладів вимагають, щоб дівчатка носили спідниці лише зі шкарпетками. Одна учениця навіть поскаржилася на це несправедливе правило адміністрації школи, а у відповідь почула, що вони ставляться з розумінням до її думки, але незабаром дівчина закінчить навчання, тому їй треба трохи потерпіти.

7) Японські школи висувають суворі вимоги до зовнішнього вигляду учнів. Так, більшість шкіл забороняють хлопцям голити вилиці. У стінах шкіл таку зачіску можуть мати лише вчителі.

8) Багато шкіл забороняють дівчатам фарбуватися. У деяких закладах у кожному класі навіть є пляшка із міцелярною водою. Якщо вчителі помітять нафарбовану ученицю, вони змусять її змити макіяж з обличчя.

9) Майже половина навчальних закладів вимагають, щоб дівчатка ходили з прямим чорним волоссям. Якщо волосся не відповідає стандартам, то учениці доведеться довести, що вона їх не фарбувала і не завивала. Для цього треба показати «сертифікат про натуральне волосся», підписаний батьками, та дитячі фотографії.

10) У старшій школі навчаються з 10-го до 12-го класу. Щоб перейти до 10-го класу, учні повинні скласти вступні іспити.

11) У розкладі типового старшокласника є обов'язкові та факультативні предмети. До обов'язкової дисципліни належить річний курс хазяйництва, який готує учнів до сімейного життя. Школярі навчаються готувати, вести бюджет та обговорюють важливість сім'ї. Серед факультативних предметів іноді зустрічаються рибальство та сільське господарство.

12) Майже у кожній школі щомісячно проводить ранкові загальношкільні збори, на яких виступає директор. Раніше учні слухали напутні промови стоячи, але тепер вони роблять це, сидячи на підлозі у певній позі.

Телепрограма