Головна Мапа сайту Контакти
RSS
5 лютого 2009
Один день. Спорт

Жіночий бокс набирає популярності

21:01

Жіночий бокс - захоплення божевільних. Так кажуть про себе жінки-боксерки. Багато хто не розуміє їхнього захоплення. Слабкі на перший погляд, вони мріють про перемоги, незважаючи на зламані носи та струси мозку. Чому жіночий бокс так стрімко набирає популярності і в Україні? Яна Биховець знайшла відповідь на це питання на чемпіонаті Києва з боксу.

Серія потужних ударів у голову. Розбите обличчя. Б'ються зовсім не по-жіночому. Проте саме слабка стать ховається за цими шоломами. У залі вирують справжні пристрасті…

А в ринзі - справжні нокдауни.

Аліна Скаржинець усерйоз захопилася боксом. З дівчатами 16-річній киянці битися вже не цікаво. Тому фіналістка першості Європи часто спарингує з чоловіками. 

Аліна Скаржинець, фіналістка першості Європи з боксу:

- Мне нравится с мальчиками - интереснее, у девочек больше эмоций. Я более беру на силу, у меня техника… На тренировке у меня все хорошо получается, только я выйду на ринг - действует сила, забываешь все наставления тренера и просто летишь и бьешь на силу.

Головний уболівальник Аліни - її мати. Звичайно, переживає, коли б'ють доньку, але від спорту не відмовляє.

Тетяна Скаржинець, мати боксерки:

- Сильных травм еще не было, но были губы опухшие, нос распухший. Опасения есть, потому что это голова, это очень серьезно. Будем надеяться, все под Богом ходим.

Жіночій бокс вперше продемонстрували на Олімпіаді 1904 року. Проте олімпійським цей вид єдиноборства так і не став. Більш того, тоді жіночій бокс заборонили в багатьох країнах світу.

Сторіччя тому суспільство було ще не готове побачити тендітну жінку у боксерських рукавичках. Але згодом жінки відвоювали потом та кров'ю своє право бути на ринзі.

Олександр Давиденко, суддя міжнародної категорії з боксу:

- Женский бокс приобретает все большую популярность, тем более, что, возможно, женский бокс будет на Олимпиаде в Лондоне 2012 года. Поэтому очень много девушек переходят из других видов спорта.

Ці дівчата мріють не лише про медалі. Виснажливою працею жінки-боксери хотіли б заробляти на життя, як чоловіки. Проте Саіда Гасанова, яка віддала боксу 14 років, великих грошей не заробила.

Саіда Гасанова, суддя міжнародної категорії з боксу:

- Мне предлагали боксировать по профессионалам - 200 долларов за раунд, но это было лет 5-6 назад. Сейчас, наверное, долларов 300 за раунд. И то я не уверена, может быть, так и осталось.

Саіда каже - здоров'я втратити легко. У професійному боксі не 4 раунди, а 12. А шалені гроші - від кількох сотень тисяч доларів за бій - отримують лише всесвітньо відомі спортсменки. Таких одиниці. 

Яна Биховець, Микита Ісайко, К-1.

Телепрограма