Головна Мапа сайту Контакти
RSS
26 травня 2009
Один день. Спорт

Портрет Валерія Газаєва

21:04

Валерій Газзаєв розпочав тренерську кар'єру в рідному Спартаку Орджонікідзе. Далі були ростовський СКА, московські Локомотив та Динамо, владикавказька Аланія та Динамо Тбілісі. А ще Газзаєв встиг попрацювати зі збірною Росії. Найбільше досвід осетинця допоміг московському ЦСКА. Під його керівництвом "армійці" здобули для Росії - перший євротрофей. Про головну перемогу нового тренера "Динамо" та його фірмовий футбольний почерк - в одному портреті Дмитра Євчина.

Московський ЦСКА - дрім-тім Валерія Газзаєва

Усі зірки для Газзаєва зійшлися 2005-го. Коли московський ЦСКА під керівництвом тренера дійшов аж до фіналу Кубка УЄФА. Щоправда, перший тайм матчу із португальським Спортингом нічого доброго росіянам не передрікав. Дані Карвальйо пропустив Рохеріо, а той взяв і влучив у верхній кут. Газзаєв поміркував над проблемою, однак зі становищем не змирився. На другий тайм його "армійці" вийшли геть іншими. У такому поєдинку і всього за 15-ть хвилин перерви тренерові вдалось реанімувати команду. Коли Березуцький зрівняв рахунок ударом головою, сумнівів, що ЦСКА дотисне суперника, вже не виникало. Так і сталося. Спочатку Карвальйо та Жирков на двох організували другий гол. А за 10 хвилин Вагнер Лав зняв усі питання про володаря Кубка УЄФА 2005-го. Недаремно після матчу Газзаєва підкидали всією командою. У здобутті російським клубом першого євротрофея заслугу тренера важко недооцінити.

Тактична схема Валерія Газзаєва - 3-5-2

ЦСКА зразка Валерія Газзаєва грав за схемою 3-5-2. У фіналі Кубка УЄФА в складі "армійців" на поле вийшли три центральних захисники - брати Березуцькі та Ігнашевич. На флангах - двоє так званих вінгерв, гравців, котрі закривають усю бровку, - це Жирков та Чіді Одіа. Далі два півзахисники захисного плану - Алдонін та Рахіміч. Атакувальний хавбек Дані Карвальйо і двоє форвардів - Оліч та Вагнер Лав. Тактичні прерогативи Газзаєва у Динамо - поки загадка. Проте використовувати ту ж схему в Києві буде вкрай складно. Кілька років кияни вчились грати у 4-и захисники, розташованих в лінію. А яскраво виражених флангових гравців, таких як Одіа або Жирков - у Динамо обмаль.

Валерій Газзаєв - "вусатий нянь"

Вуса Газзаєва - окрема тема для пліток у російському футболі. У 2005-му Газзаєв буцімто пообіцяв зголити вуса, якщо його команда вийде до півфіналу Кубка УЄФА. "Коні", як іще називають ЦСКА, із завданням упорались, однак тренер слова не дотримав. Сказав - ця історія - вигадка журналістів. Попри все, у російському футболі ще одного такого вусаня не знайти. Недаремно у відвідувачів "Інтернет-словника асоціацій" слово "вуса" найбільше асоціюється з іменем Валерія Газзаєва. Тепер принаймні три роки цей "вусатий нянь" доглядатиме київське Динамо.

Телепрограма