Головна Мапа сайту Контакти
RSS
5 червня 2009
Один день. Спорт

Український дайвер готується до чемпіонату світу

21:03

Українець Андрій Ігнатенко розпочав підготовку до другого етапу чемпіонату світу з екстремального дайвінгу. За два тижні стрибун у воду виступатиме у Голландії. Там він спробує закріпити лідерство. Адже саме він виграв перше гран-прі сезону - турнір у Франції. У місті Ля Рошель дайвери стрибали з висоти майже 28 метрів. До речі у воду, температура якої була лише 12 градусів. Більше про екстремальне захоплення - розповість Дмитро Євчин.

Дмитро Євчин, журналіст:

- Кожен хто бодай один раз стрибав у воду знає, що фізична підготовка не головне. Важливо подолати психологічний бар’єр, природній страх висоти. Одне - стрибати з п’ятиметрової вишки, - зовсім інше, якщо до води кілька десятків метрів.

А точніше - 30-ть. Це висота 9-типоверхового будинку. Для Андрія Ігнатенка - як раз підходить. Хоча його страхи давно у минулому, свій перший політ поза басейном дайвер пам’ятає й досі.

Андрій Ігнатенко, дайвер:

- Такие моменты не забываются. Там даже когда поднимаешся первый раз на такую высоту. Хотя я всю жизнь занимаюсь прыжками в воду. Я уже чувствовал себя очень неуверенно. Потом, правда, нужно перешагнуть момент психологический, барьер, и прыгнуть.

Спочатку він займався класичними стрибками з 10-и метрової вишки, цей вид входить до олімпійської програми. І тільки потім захопився екстримом. Різниця - була відчутною.

Андрій Ігнатенко, дайвер:

- В первую очередь - это высота. Это очень большая разница. Потому что если в прыжках в воду можна, в обыкновенных прыжках в воду олимпийских, можна ошибиться там на 45 градусов. Это будет безболезненно. То с 27-и, 28-и метров, - это очень болезненно.

Не дивно, що серед учасників таких шоу, жодного любителя. Це закрита каста, усі добрі знайомі. За спИною у кожного стрибуна багаторічний досвід польотів у басейнах.   

Андрій Ігнатенко, дайвер:

- Без подготовки прыгать с такой высоты - это очень опасно. Там любая незначительная ошибка может привести к очень серьёзным последствиям.

До речі, Андрій спростував переконання, нібито стрибати ногами уперед, як кажуть "солдатиком", безпечніше. Ні, так дайвер летить значно швидше. А кульбіти, навпаки, уповільнюють вільне падіння.  

Андрій Ігнатенко, дайвер:

- Никто не прыгает солдатиком. Пока ты делаешь вращение уже проходит столько времени с высоты. В конце только…у всех на автомате получается.  Все увидели воду, сделали полоборота с увальтом и все. Это уже заключительная связка, которая просто на автомате. 

Професійні судді оцінюють кожен стрибок. А їх усього три. Перший обов’язковий і два довільних. Переможців визначають за сумою набраних очок. Хоча іноді про таку математику спортсмени забувають. Упіймавши кураж, грають на публіку. Все таки шоу є шоу.

Дмитро Євчин, Дмитро Поденко, Володимир Дєдов - К1.

Телепрограма