Головна Мапа сайту Контакти
RSS
29 вересня 2008
Один день. Україна

Словаччина спростила подання документів для жителів прикордонної зони України

21:04

Словаччина останньою з-поміж усіх сусідів України почала оформлювати дозволи на малий прикордонний рух. Себто - спростила процедуру подання документів для жителів 30-кілометрової прикордонної зони. Однак від самого ранку - ніхто заяви так і не подав. Кажуть - простіше "шенген" оформити. А тут треба три роки жити у зазначеній зоні, мати запрошення від словаків, і багато інших довідок. Та й самого дозволу ще доведеться чекати два місяці. Ці умови закарпатці називають одними з найжорсткіших

Він прийшов до словацького консульства ще вдосвіта. У рюкзаку запас їжі на день - з міста Перечин до Ужгорода автобуси курсують лише зранку - документи прийматимуть опівдні. Борис Котрубенко починає складати список бажаючих.

- Давати будете сьогодні папери - тобто, сьогодні на сьогодні.

У сусідній державі в Бориса вже не лишилося живих родичів - дозвіл на проходження кордону йому потрібен, аби відвідувати могили.

Борис Кострубенко, мешканець м Перечин:

- У мене в 30 км зоні 7 км звідси - похований двоюрідний брат, я хочу на свята відвідувати могили, поставити свічку... Спекуляцією не займаюся.

У валізі копії документів, необхідних для отримання дозволу. Немає лише одного - запрошення родичів зі словацької сторони - замість нього довідка з похоронного бюро.

- Це основний документ, що в мене є - що похований там брат.

До стенду з оголошеннями закарпатці підходять і одразу йдуть - легше зібрати документи на шенгенську візу - аніж на дозвіл на малий прикордонний рух. Аби надіслати запрошення українцям, навіть словакам по той бік кордону доведеться попобігати.

Рашида Орбан, мешканка м. Мукачеве:

- Тисяча крон, плюс нотаріус... целый пакет документов на чужбинскую полицию.

Рашиду до Словаччини запросила подруга. Документи коштували словацькій приятельці більш як чотири тисячі євро. У дозволі відмовили - чому не може пояснити навіть генеральний консул.

- На какой срок? На полгода? Вы думаете здесь будем решать это? Для этого я вышел, чтобы вы мне это показали?

Дозвіл отримати складно - підтверджує генеральний консул Маріан Сладчек. Бо так домовилися дипломати України і Словаччини.

- Жестокие документи - это спрашиваете у вашого МИДа - они вместо требовали документ, я только исполняю. В законном все так идет через шенгенскую гранту. Я должен соблюдать, чтобы вы понимали не может тут свою политику делать.

Борис Котрубенко сьогодні також дозволу не отримав.

- У вас не прийняли документи. Чому - спитайте у Ющенка.

У перший день.. документи принесли дев'ять людей. Дозвіл не отримав жоден.

Тетяна Штан, Дмитро Паденко К1

Телепрограма