Головна Мапа сайту Контакти
RSS
30 вересня 2008
Один день. Україна
Розслідування:

Дитячий табір "Морячок" у селищі Орджонікідзе може припинити своє існування

21:05

Бути чи не бути "Морячку"? Дитячий табір з такою назвою у селищі Орджонікідзе в Криму може припинити своє існування. Принаймні в цьому впевнене керівництво дитячого закладу. Селищна рада намагається позбавити "Морячок" права на майно.

І вже навіть має претендента на землю, яку займає табір. А це один гектар біля самісінького моря. Ринкова вартість ділянки - мільйон доларів США. Така ось кругленька ціна питання. Кому може дістатися "Морячок", дізнавався Роман Бочкала.

Аліна вже п’ятий рік відпочиває у дитячому таборі "Морячок" в містечку Орджонікідзе. Ця альтанка - її улюблене місце. Цього року слова дітей дещо незвичні, бо "Морячок" може припинити своє існування. Батьки дітей теж обурені. Борис якраз приїхав забрати з табору свого сина Микиту.

Борис Росляков, батько Микити:

- Когда я узнал, что этот лагерь хотят закрыть, это ж борьба с детьми у нас получается.

Конфлікт почався півтора року тому, селищна рада попросила керівництво "Морячка" побудувати новий корпус для дитячого садка за свій кошт. "Морячок" погодився. Пройшло три місяці, і керівництву Орджонікідзе здалося, що будівництво йде дуже повільно.

Маргарита Шпитальна, голова Орджонікідзевської селищної ради:

- Взять вал доходов того и того. Эту пристройку можно было выстроить за два года, если бы они нормально складывались и контролировали свои финансовые средства.

На цій підставі місцева влада вирішила розірвати відносини з "Морячком", мовляв, такі підприємства селищу не потрібні. Депутат селищної ради Борис Кузнєцов вважає, що влада просто шукала привід, аби витурити "Морячок" з ласого шматка землі біля моря.

Борис Кузнєцов, депутат Орджонікідзевської селищної ради:

- Им поставили такие условия, которые они явно не потянут. Добровольно-принудительно их пытаются лишить их собственности. Отбирают.

Війна місцевих панів відбилася і на дитячому садку. Як бачите, будівництво нового корпуса повністю зупинено. Тим часом селищна рада готує позив до Господарського суду Криму аби розірвати з "Морячком" договір оренди землі.

Маргарита Шпитальна, голова Орджонікідзевської селищної ради:

- Я думаю, что суд будет на нашей стороне.

У голови вже й претендент є на майно "Морячка".

Маргарита Шпитальна, голова Орджонікідзевської селищної ради:

- Киевская фирма "Аль-Ями", которая взяла очень много земли в поселке и очень в большем объеме помогает развиваться поселку.

В Інтернеті пишуть, що фірма "Аль-Ямі" займається продажем нафтопродуктів. Офіс цієї компанії розташований в цьому будинку, в центрі Києва. Декілька днів ми домовлялися з керівником "Аль-Ямі" про зустріч. Проте…

Розмова по телефону:

- Он сей час занят, просит чтобы вы оставили телефон, он вас наберет.

Наступного дня нас не пустила охорона:

- Он занят - савещание сегодня целый день будет.

Фірма "Аль-Ямі" орендує приміщення у товариства "Укрспецсервіс". Цікаво, що до обрання головою Орджонікідзе Маргарита Шпитальна була директором кримського представництва як раз таки "Укрспецсервісу". Такий ось збіг. 

Маргарита Шпитальна, голова Орджонікідзевської селищної ради:

- Я ж не себе лично требую.

"Морячок" існує вже дев’ять років, співпрацює з міжнародною організацію ЮНЕСКО. Щорічно сюди приїздять сотні дітей з усього колишнього СРСР. Питання в тому, чи залишиться тут дитячий табір у разі зміни власника.

Борис Кузнєцов, депутат Орджонікідзевської селищної ради:

- В дальнейшем произойдет перестройка, и эти лагеря как детские учреждения просто умрут.

Роман Бочкала Володимир Дєдов, Вадим Ревун, К1

Телепрограма