Головна Мапа сайту Контакти
RSS
3 жовтня 2008
Один день. Україна

Рішення про створення коаліції досі не прийняли

21:03

Добігає кінця 30-денний термін з моменту фактичного розпаду коаліції в парламенті. Після цього, за законом, президент може, але не зобов’язаний, розпустити Раду. Він сам погрожував, що зробить це, якщо народні обранці не домовляться в належний термін. І станом на сьогодні більшість так і не створили. Політичні сили і далі обмінюються закидами, а можливих партнерів - дедалі менше. Діагноз коаліції ставила Оксана Сябро.

Арсеній Яценюк, голова Верховної ради України:

- Шановні друзі, позитивні новини. Перша: ми скоро завершимо роботу, друга: рішення про створення коаліції немає. 

Вони день нудилися у сесійній залі, читали газети і пліткували, чекали, поки лідери їхніх фракцій за зачиненими дверима створять коаліцію. Та у БЮТ і НУНС нічого так і не вийшло. Добалакались до того, що  Литвин грюкнув дверима.  

Олег Зарубінський, народний депутат України, фракція блоку Литвина:

- Це є цинічні розборки…

Ксенія Ляпіна, народний депутат України, фракція НУНС:

- Литвин і не збирався  погоджуватися. Литвин на підспівках у БЮТ.

У зриві перемовин НУНС і БЮТ звинувачують один одного. Останні навіть уже знають, коли Ющенко розжене раду. 
 
Андрій Кожемякін, народний депутат України, фракція БЮТ:

- В суботу ввечері, або в неділю президент може звернутись до українського народу, а в понеділок ми всі будемо свідками, коли з'явиться указ, в якому буде сказано, що вибори планується провести 7 грудня.

Ющенко не говорить про дату виборів. Він лише підганяє коаліціантів, погрожуючи розпуском парламенту. Каже, шанси домовитися у БЮТ і НУНС ще є. Інакше...

Віктор Ющенко, президент України:

- …я скористаюся своїм конституційним правом щодо розпуску парламенту.

Тимошенко сьогодні виконала останню умову Ющенка. Поставила свій підпис на заяві щодо подій у Грузії, раніше підписаній президентом на саміті Україна-ЄС у Парижі щодо підтримки цілісності Грузії та урегулювання кавказького конфлікту мирним шляхом.

Юлія Тимошенко, прем’єр-міністр України:

- Я просто з заплющеними очима, заради України приймаю будь-які ультиматуми президента, і ми вчора знову проголосували всі ультимативні вимоги президента і він мав би бути задоволений.

Вона і далі заявляє, що  піде на всі ультиматуми НУНС, але крім одного. Єдине, на що Тимошенко ні за яких умов не погодиться - це  поступитися прем’єрським кріслом, навіть заради коаліції.

Телепрограма