Головна Мапа сайту Контакти
RSS
3 жовтня 2008
Один день. Україна
Розслідування:

Журналісти К1 з'ясовують, наскільки явище ксенофобії поширене у Києві

21:04

«Ні - расизму, зупиніть убивства іноземців» - з такими гаслами вийшли на київські вулиці вихідці з інших країн. Кількасот людей зібрались на Майдані незалежності на мітинг «Україна без расизму». Учасники вимагають прийняти вже підготовлені чотири законопроекти з боротьби з расизмом у країні та посилити відповідальність за розпалювання міжетнічної ворожнечі. 
За даними правозахисників, з початку року жертвами нападів на підґрунті расової ворожнечі стали близько шістдесяти іноземців. Чотири випадки закінчились смертю. Ми вирішили з'ясувати, наскільки явище ксенофобії поширене у Києві, і як часто громадяни інших країн стикаються з проявами нетерпимості за національною ознакою. Розслідування Веніаміна Трубачова.

Анікі Джонсон вперше прийшов на могилу свого товариша після похорону. Вихідця зі Сьєра-Леоне Віктора Чарльза вбили недалеко від його дому на очах у нареченої. Трагедія сталася восьмого березня. Африканець намагався захищатись, але сили були нерівні.  

Анікі Джонсон, голова Нігерійського земляцтва в Україні:

- Он как раз пошел в магазин с женой, чтобы купить праздничный торт, и его выследили с магазина, а когда они уже вошли в проход между гаражом и домом, эти убийцы догнали и зверски, варварски нанесли ему 18 ножовых ранений.

А от Пітеру Модупе пощастило - його не вбили. На нігерійця напали прямо в метро. Повертався ввечері додому, а потрапив у лікарню зі струсом мозку, зламаним носом та численними гематомами. Чотири дні приходив до пам'яті.

Пітер Модупе, виходець з Нігерії:

- Что я видел - это где-то 15 или больше людей, которые зашли в метро, они заходят со мной и начинают сразу бить, и начинается скандал. Я не знаю, что они хотели сделать с моим сыном, а меня побили всего. Вот даже синяк, это сразу видно.

Правоохоронці регулярно фіксують напади на іноземців. У тому числі на расовому підґрунті. Навіть створили банк даних, в який внесли  п'ятсот осіб, що належать до екстремістських неформальних угруповань.

Віталій Ярема, начальник ГУМВС України в м. Києві, генерал-лейтенант міліції:

- У 2008 до органів внутрішніх справ міста Києва надійшло 240 повідомлень про злочини та події відносно іноземних громадян, за якими порушено 83 кримінальні справи,  втому числі і сім убивств.

Але міліція працює лише за фактами вчинених злочинів, а от попередженням подібних правопорушень ніхто не займається.

Веніамін Трубачов, журналіст:

- За останні два місяці число злочинних нападів на іноземців зменшилось, але це радше виключення із загальної тенденції. За останні роки ситуація лише погіршується.

Нападів та вбивств стає більше. Практично всі вони граничні. Важко відрізнити цілеспрямований напад на іноземця від побутового хуліганства з проявами расової неприязні.       

В'ячеслав Ліхачов, керівник програми з моніторингу та аналізу проявів ксенофобії:

- Мы имеем дело с ситуацией, когда с одной стороны есть некоторые организованные молодежные расистские группы, которые целенаправленно ищут жертв, и есть общие ксенофобские настроения в обществе в целом.

Могили Віктора практично не видно - уся у жалобних квітах та вінках. Він прожив у Києві понад 20 років. Закінчив університет, вивчав міжнародне право - згадує товариш покійного. Але довелося працювати на ринку. Хотів заробити грошей та одружитись. 

Анікі Джонсон, голова Нігерійського земляцтва в Україні:

- Вот как ирония судьбы, они жили в гражданском браке 9 лет, и как раз после восьмого марта они должны были подать заявление, чтобы узаконить отношения перед отьездом на родину, и это случилось как раз на 8 марта в тот день.

Віктор вже був готовий їхати на батьківщину. Навіть роботу знайшов у Сьєра-Леоне - викладачем в університеті, планував читати лекції. Але до повернення додому не дожив кілька днів.

Веніамін Трубачов, Володимир Дєдов, Сергій Дубінін, К1

Телепрограма