Головна Мапа сайту Контакти
RSS
3 жовтня 2008
Один день. Україна

У Кам'янці-Подільському розпочався фестиваль історичних ігор

21:09

Грандіозне бойовище на Хмельниччині. Там воюють українці, поляки й татари. Головну битву запланували на завтра, зараз сторони зводять укриття, точать шаблі, перевіряють мушкети. Утім, оглядачі вже пророкують перемогу козакам - у них найбільше вогнепальної зброї.

Насправді Кам’янець-Подільський цими днями приймає великий фестиваль шанувальників історичних ігор. Польську шляхту, українських козаків та татарську навалу зображатимуть молоді люди, переважно з Київщини та власне з Хмельниччини. Останні новини з фронту від Тетяни Штан.

Трап героїка починається за стінами кам'янець-подільського замку. У малих фортифікаційних спорудах спільний табір робили колись закляті вороги. Тут у наметах уживаються козаки, польська шляхта і татари.

Польська шляхта до Кам’янець-Подільського приїхала ще 2-го жовтня. Тож вже встигли і намети розбити, і обід зготувати, і по келиху горілки випити. Пістолі, шашки та булави - ці костюми обійшлися полякам у тисячі євро. Та найголовніше - це шаблі. Через них шляхтичі простояли на митниці півтори години, доки прикордонники не переконалися, що історична зброя  безпечна.

Татарське військо представляє київський історичний клуб. Більшість одежі та побутові речі виготовив голова татарського табору  Росланд.

Росланд, голова татарського табору:

- Це татарин східного типу, ось такий халат, кушак - пояс, він намотувався, щоб було зручно. Його дуже важко прорубити шаблею, до речі.

У татарському наметовому містечку жодних побутових вигод - все як у 17 столітті. Ночівля на соломі та хутрі, їжа з вогнища. У бій татари підуть лише з холодною зброєю.

Росланд, голова татарського табору:

- Шаблі робилися ....як мистецтво. 

Українські козаки лишень починають розбирати багаж, вони також з Києва. Козацький табір найбагатший на вогнепальну зброю - тут і пушки, і рушниці та ожига - це своєрідний кулемет 17 століття. Військовий скарб ховають у скринях.

Юрій Харченко, голова козацького табору:

- Це з ударним і фітільним замком... З фітільним замком порох починає горіти не від удару кресала, а від фітілю, який тут встановлено - старий механізм, але дуже надійний.

Депутат Кам’янець-Подільської міської ради Павло Білоус сьогодні вперше бере участь у фестивалі. Козацький костюм йому тільки-но подарували, а ось такий чуб носить вже четвертий рік.

Павло Білоус, учасник фестивалю:

- Шапка така подібна до тої, яку Мазепа носив, ґудзики - це реконструкції. Розказують, що такі ґудзики, як не було чим стріляти,  заряджали і стріляли.

Довкола замку зусібіч кипить робота - встановлюють намети, роблять укріплення та готують мушкети і шаблі - 4-го жовтня відбудеться головна битва.

З Хмельниччини Тетяна Штан, Дмитро Поденко К1.

Телепрограма