Головна Мапа сайту Контакти
RSS
21 листопада 2008
Один день. Україна

По той бік екрана. Телебачення з середини

21:11

Сьогодні - Всесвітній день телебачення. Це свято запровадила Генеральна асамблея ООН 12 років тому. Тоді там відбувся перший Світовий телевізійний форум. З цієї нагоди К1 вирішив показати технологію виробництва сюжетів. Пройдіть куточками телевізійної кухні.

Тут зберігають усе обладнання для зйомок новин на К1. Разом із оператором отримуємо цифрову камеру, штатив і сумку з мікрофонами. Такий - тримають у руках, а цей - чіпляють на одяг.

Маркіян Перетятко, журналіст:

- Раз-раз, є звук, Гєна? Головне - не вмикати обидва радіомікрофони одночасно - тоді їхні радіохвилі створюють взаємні перешкоди, а це може мати наслідком неякісний звук.

У тринозі - є прилад, який допомагає встановити камеру паралельно до лінії горизонту. Для цього бульбашка має розміщуватися рівно посередині.

Ця камера - цифрова. Тож відео записується не на касету, а на картку пам'яті.

Маркіян Перетятко, журналіст:

- Сюди вміщується 16 гігабайтів інформації. Для відео у телевізійній якості - це приблизно година запису.

Маркіян Перетятко, журналіст:

- А за цими комп'ютерами ми переглядаємо знятий матеріал, щоб знати напевне - що саме в нас є на відео.

Для цього я дізнаюся точний тайм-код - тобто хвилину і секунду потрібних фрагментів запису. Щоб не гаяти часу на їх пошуки - під час монтажу.

Текст коментаря записуємо в спеціальній комп’ютерній програмі. Тут одразу видно, скільки орієнтовно триватиме майбутній сюжет. Далі набираємо титри - це пояснення для глядачів, хто в кадрі.

На черзі - монтаж. Спочатку записуємо коментар журналіста. Цим процесом керує режисер. Ось - аудіоряд коментаря. До нього додаються фрагменти прямої мови та інші кадри.

Моя робота на цьому завершена. Щоправда, аби видати сюжет в ефір, ще потрібні зусилля багатьох моїх колег. Погляньте, скільки людей працює вже під час ефіру. Хтось відповідає за виведення відео-сигналу, хтось - за звук. З цього комп'ютера - ведучим підказують, що далі йде в програмі. Ось текст підкажчика на моніторі вже в студії, де працюють ведучі.

Це ви вже бачили кілька хвилин тому, тільки по інший бік екрана.

Маркіян Перетятко, Геннадій Анікеєнко, К1.

Телепрограма