Головна Мапа сайту Контакти
RSS
21 листопада 2008
Один день. Україна

Світ за очі. Життя у підземіллі

21:12

Життя у підземеллі. В  катакомбах села Усатове , що під Одесою і досі живуть люди. К1 продовжує серіал "Світ за очі". Сьогодні ми покажемо підземні тунелі на околицях Одеси, які бачили тільки досвідчені спелеологи. Сюди не водять екскурсій, адже тунелі  можуть обвалитися будь-якої хвилини. Хто та як жив у катакомбах під час другої світової, та будує підземне житло зараз? В гості на глибину понад 30 метрів напросилася Тетяна Штан.

Тетяна Штан, журналіст:

- У катакомби села Усатове що під Одесою ще не ступала нога оператора, адже з такою технікою сюди не увійти. Підземне селище двоповерхові катакомби  все що до цього бачили лише спелеологи ми відзнімемо на ось цю відеокамеру.

Дорогу в Усатівських катакомбах знають всього декілька одеситів. Андрій розплутав десятки кілометрів ходів лабіринту ще на початку 90-х. Геолог за фахом оновив підземну карту Одеси. Коли потрапляєш усередину, очі від темряви не рятують навіть ліхтарі - спочатку тут щось роздивитися дуже важко. Аж ось перший партизанський табір.

Андрій, дослідник одеських катакомб:

- Мы с вами находимся в партизанском тире. Самое интересное, что его и сейчас используют подземщики  - у кого есть оружие приходят пристреливают. Здесь была такая красивая картина  - был немец, в которого стреляли партизаны, к сожалению, он стерся.

Недалеко від партизанського табору розміщувався підпільний райком. Щоправда, від колишніх апартаментів шукачі скарбів залишили хіба що каміння. На стінах вугіллям написані імена членів райкому.

Андрій, дослідник Одеських катакомб:

- Сам этот лагерь подпольного райкома, он просуществовал недолго из-за того, что находился очень близко к выходу. Для того, что бы оккупанты не подошли здесь действительно стояли партизаны, которые охраняли первую партизанскую стоянку в этом районе.

Разом із партизанами через ось цей колодязь у катакомби спускалося і місцеве населення. На спільній кухні залишилося дещо з побутових речей біженців. Поряд із кам’яними домівками тут збудували навіть ферму.

Андрій, дослідник Одеських катакомб:

- Во время войны все село Усатово спустилось под землю и тут не только укрывались сами,  но и прятали самое ценное, что у них было – скот. Мы находимся в уникальной подземной свиноферме, где жили свиньи  - с уникальной системой канализации.

А це вже вхід у сучасне житло. Лаз зробили таким вузьким, аби сюди не проник ніхто чужий. Ці кімнати Андрій опоряджав разом з іншими спелеологами. У першій залі - музей зі знахідками.

Андрій, дослідник Одеських катакомб:

- Много событий у спелеологов отмечалось здесь под землей  - вот за этим столом отмечались свадьбы  - также у нас есть спальни, одна из них находится здесь. Это спальня, где находятся люди. Здесь стелятся туристические спальники и т.д. Ну, а это - произведение одесских художников любителей, которые истосковались по дневному свету.

У таких підземних кам’яних квартирах деякі спелеологи можуть прожити від одного тижня до місяця.

Тетяна Штан, Олексій Шматов, К1.

Телепрограма