Головна Мапа сайту Контакти
RSS
24 листопада 2008
Один день. Україна

Росія погрожує Україні судом

22:09

Нові газові війни. Росія погрожує Україні судом. Газпром уже підготував усі документи для позову до міжнародного суду. Російський монополіст хоче повернути собі майже 2,5 мільярда доларів за блакитне паливо. Ці гроші начебто заборгував "Нафтогаз". В українській компанії називають удвічі меншу цифру і запевняють - це борг не України, а компанії "РосУкрЕнерго", і всі претензії - до неї. А тим часом до Москви терміново вирушила урядова делегація з Києва. Чи вдасться сторонам домовитися і чи не залишиться Україна взимку без газу - з'ясовувала Оксана Сябро.

Добровільно чи примусово - але газовий борг повернути. Таке доручення Медвєдєв дав "Газпрому". Інакше Україні перекриють вентиль. Отримати гроші у Кремлі сподіваються ще до кінця року.

Дмитро Медвєдєв, президент Росії:

- Мне бы хотелось, чтобы мы этот Новый Год встретили спокойно. Во всяком случае, для этого есть все предпосылки. Нужно только деньги нам вернуть - и тогда настроение перед Новым Годом у всех будет хорошее.

Газові настрої українського президента озвучила його речниця. Відповідальність за ціну на газ Ющенко переклав на уряд Тимошенко. Мовляв, домовлятися з Росією не вміють.

Ірина Ванникова, прес-секретар президента України:

- Президент хоче бачити більш активну позицію уряду у переговорах з російською стороною. Президент каже, що уряд несе персональну відповідальність за організацію переговорів з Росією в темі поставок енергоносіїв.

Вона сама не полетіла у Москву, але терміново відправила туди делегацію "Нафтогазу". Тимошенко просить "Газпром" почекати з оплатою боргу "всього кілька місяців".

Юлія Тимошенко, прем'єр-міністр України:

- Ми хотіли би, щоб на цей газ, який ще знаходиться в сховищах і не проплачений споживачами, Україні була надана невеличка, буквально декілька місяців, відстрочка по цьому платежу, поки ми почнемо споживати газ, закачаний у газові сховища, і поки споживачі почнуть за нього платити.

Аби домовитись, президент Медвєдєв дає місяць. Інакше нові європейські ціни на газ - це удвічі дорожче - 400 доларів за тисячу кубометрів. Поки Росія готується судитися, Тимошенко радить не панікувати. За її словами, у газосховища закачано достатньо палива, аби пережити зиму.

Оксана Сябро, Наталка Мельничук, К1

Телепрограма