Головна Мапа сайту Контакти
RSS
3 грудня 2008
Один день. Україна

Столиця бореться з п’ятиповерхівками

21:12

У столиці - атака на хрущовки. Мешканців щонайменше шести будинків на Сирці можуть виселити з квартир. На їхньому місці  планують звести багатоповерхівки. Люди про це дізналися випадково. Сьогодні мешканцям відомі лише адреси будинків, що знесуть в першу чергу.

Про те, що людей готуються відселити і вже навіть існує проект нового Сирецького мікрорайону, місцеві мешканці дізналися випадково. Новий Сирець люди побачили з телебачення.

Олександр Станков, мешканець сирецького мікрорайону м. Києва:

- Вместо 5-ти этажек стояли многоэтажные дома, в том числе был спланирован и вот этот дом Телиги, 25. На местах захоронений времен 41-ого-45-ого годов, на плавуне. И что меня удивило больше, что даже на месте детского сада там какой-то торговый центр. В общем там все перекроено без нашего ведома.

Ви бачите план, на якому червоним помічені будинки, що можуть бути знесені у першу чергу. Вони позначені на мапі 53-ого року. Зверніть увагу, яким тоді був Бабин Яр. За словами Олександра Станкова, подробиці цього проекту посадовці столичної адміністрації замовчують і дотепер. Листи із запитами - ігнорують. Лише нещодавно вдалося дізнатися, на якій підставі тут, між будинками, почали будувати готель.
 
Олександр Станков, мешканець сирецького мікрорайону м. Києва:

- Строит это не государственная фирма, а частная, которая взяла всего лишь участок павильона одноэтажного, который она арендовала. Они арендовали всего лишь павильон. Причем более 5-ти лет им никто не давал этой аренды и вот решением киевской рады: відвести земельну ділянку «Олимпик-Мекингер» відвести замельну ділянку під застройку багатоповерхового будинку.

Колишній депутат Шевченківської районної ради Тетяна Ошкодер стверджує, що ніхто з мешканцями не буде рахуватися. Вже на 2005-й рік була розроблена схема швидкого примусового вивезення людей. Ще тоді продумали й аргументи, які дозволяли юридично оформити такі дії. Річ у тому, що на початку 60-х років ці хрущовки будувалися як тимчасове житло.

Тетяна Ошкодер,  депутат Шевченківської районної ради м. Києва (2002-2006):

- У звязку із терміном користування цих будинків їх треба руйнувати, тому що вони не підлягають настройці, підстрой ці. Ми вирішували питання з Присяжнюком і говорили, що давайте зробимо  один великий будинок. Будуємо один великий будинок і туди відселяти людей. а на тому місці люди будуть строїти. але це не вигідно нікому.

Олександр Данилюк юрист. Він вважає, що виселити людей - все одно неможливо. Жоден дозвіл, навіть закріплений рішенням київради не дає право на відселення мешканців з їхніх домівок.

Олександр Данилюк, юрист:

- Це просто не можливо, тому що треба враховувати той момент, що у нас є право власності на ті квартири. І, відповідно, це право власності може бути обмежене лише судом. За відсутністю рішення суду, жодних документів недостатньо, щоб порушувати їхнє право на користування цим житлом.

Але в цій історії є ще один неприємний факт. Перед вами ще одна електронна копія карти Сирецького району. Оригінал накреслено в 1969-му році. У верхньому лівому куті написано, що це план поховань жертв масових розстрілів 1941-1943-го років.

Юрій Колесников, журналіст:

- На цьому плані хрестами помічені поховання розстріляних людей. Одне розташоване просто під будівельним майданчиком, за адресою вулиця Олени Теліги, 25. Коли надавали дозвіл на будівництво, цього поховання або випадково не помітили, або свідомо не звернули на нього уваги.

Юрій Колесников, Володимир Самченко, Олексій Шматов, К1.

Телепрограма