Головна Мапа сайту Контакти
RSS
19 грудня 2008
Один день. Україна

19 грудня світ зустрічає день Святого Миколая

21:09

Сьогодні - День святого Миколая. Найбільше цього свята чекають діти, адже зранку ті з них, хто поводився чемно, знайшли під подушкою подарунки. Їх називають миколайчиками - зазвичай це солодощі та іграшки. А от неслухняних - там чекав натяк на те, що треба виправитись - гарна лозина.

Стати Миколаєм може кожен. І не лише цього дня. К1 продовжує розповідати про тих, хто доводить власним прикладом - світ не без добрих людей. Сьогодні ми розкажемо, як проста німецька жінка влаштувала долю українських дітей. Завдяки Барбарі Монгайм 11 її вихованців живе в унікальному будинку на Березняках. Усі вони - із соціально незахищених і проблемних родин. Діти їздять екскурсіями по Україні, відвідують Оперу, та тренуються бути справжніми скаутами. До речі - сьогодні Миколай подарував їм автобус. Детальніше про центр "Наші діти" розкаже Дарина Горова.

Вісім років тому німкені Барбарі Монгайм показали в Києві українських дітей, які взимку жили разом зі щурами в каналізації. Це так її вразило, що жінка заприсяглася допомогти. Щоб отримати землю та побудувати будинок вона витратила сім років.

Барбара Монгайм, ініціатор проекту "Наші діти":

- Деякі мої друзі в Німеччині думали, що я фантазую. Вони не могли повірити, що так довго будую в Києві будинок для дітей. Тому що не можна ставити на ноги один соціальний проект, проект допомоги, аж шість років! Розумієте, це не вкладалося в голові!

Зате за цей час у пані Монгайм з’явилося багато однодумців. Практично все в будинку - спонсорська підтримка - від будівельних компаній, техніка і меблі - від відомих брендів. Сприяли й українські фірми та бізнесмени. Але частину коштів благодійниці довелося викласти і з власної кишені.

Барбара Монгайм, ініціатор проекту "Наші діти":

- Я так росла, мої батьки завжди допомагали іншим людям. У нас ведеться так: найбільше суспільство поважає тих, хто працює на соціальних роботах.

Таких квартир у будинку чотири. У двох уже півроку живе одинадцять дітей. Наш гід - тьотя Юля. Вона  з 5-ма дітьми, хоч вони не називають її мамою.

Юлія Давидова, директор центру "Наші діти":

- І ввечері ти лягаєш, ти думаєш не про себе, а про дітей. Про те, що в них буде завтра

Діти змайстрували новорічні та різдвяні листівки. Якщо запитати, кому вони їх подарують, відповідають: вихователям і тьоті Барбарі. Тепер вони - їхня родина.

Святих Миколаїв сьогодні аж кілька. Для них - "Ходить гарбуз по городу" та "У лісі-лісі темному". Унікальний проект - на особливому контролі посольства Німеччини.

Ганс Юрген Хаймзьот, Посол Федеративної республіки Німеччина в Україні:

- Це приватний проект, але ми підтримували його як домовленості на державному рівні. А також тут є експерт, перебування якого оплачує німецька сторона

Автомобіль від відомого німецького концерну під подушку не сховаєш. Зате тепер у нього вмістяться всі діти.

Дарина Горова, Вадим Свиридонов, К1

Телепрограма