Головна Мапа сайту Контакти
RSS
19 грудня 2008
Один день. Україна

Нові тарифи на штрафи виявились дієвими

21:10

Вже другий місяць Україна живе з новими штрафами за порушення правил дорожнього руху. Ми знайшли автомобіліста-рекордсмена. Його протягом двох днів - двічі штрафували та ще й водійське посвідчення забрали. Як уберегтись від самочинства інспектора та захистити свої права - повчальна історія Веніаміна Трубачова.

Веніамін Трубачов, журналіст:

- Якщо порушили правила дорожнього руху і вас зупиняють - потрібно оформлювати ось такий протокол та постанову - на зворотному боці якої є квитанція на сплату штрафу. А от якщо працівник міліції просто забирає посвідчення водія - то це порушення ваших прав.

Артем не помітив заборонного знака. Ось так і його зачепили "дорогі" штрафи. Порушив на 300 гривень.

 Артем Карявка, оштрафований водій:

- Мені не пощастило у той день - я поїхав прямо. Мене зупиняє даїшник. Цілком правильно мене зупиняє. Я виходжу з машини і звичайно ми оформляємо протокол і потім виписують постанову про штраф.

Інспектор попередив - після сплати штрафу треба відмітитись у ДАІ. Наступного дня водій заплатив й поїхав показувати квитанції. Припаркувався у не встановленому місці і прямо на території ДАІ у нього забрали права.      

Артем Карявка, оштрафований водій:

- Я подивився на цю людину. Вона була в куртці. Не видно було погонів, не видно було взагалі, що це співробітник ДАІ. Я вийшов, я виїду чи ні. До мене він підходить - тикнув пальцем на той знак, що я порушив і без пояснень - каже - ваші права. Вже потім я під курточною побачив, що там наче мундир. Він просто забирає мої права і йде геть.

Керівництво Державтоінспекції про подібні випадки знає і намагається боротись самочинством інспекторів. Навіть виписали спеціальний рецепт.  

Сергій Коломієць, начальник департаменту ДАІ МВС України:

- Захищатись дуже просто - потрібно написати скаргу. Що взагалі. що хто забрав. В такому то місці то-то. Ми викликаємо інспекторів, ту людину. Робимо очну ставку, розбираємось в даній ситуації. якщо підтверджується, що такий випадок був - ми поновлюємо документи за рахунок ДАІ людині, а тих притягаємо до відповідальності.

Вже наступного дня Артем скаргу написав. У той же день - посвідчення водія повернули - без жодних пояснень та оформлення протоколів.

Артем Карявка, оштрафований водій:

- Мені віддали посвідчення подія і, звичайно, вибачились.

Лише вибаченнями може і не обійтись. За останній місць через порушення службової дисципліни з міліції звільнили 19-ть працівників.

Едуард Багіров, юрист:

- Если инспектора ГАИ изымают удостоверение, или какие-либо документы, не дают подтверждающих документов, что они взяли его на хранение, или забрали или что-то в этом роде,то они нарушают закон, безусловно, их ждет минимум административне, максимум - увольнение.

У таких випадках юристи радять – запам’ятати номер жетона та автомобіля. А ще - подзвонити за телефоном довіри ДАІ. І вже потім писати заяви та скарги до органів міліції. Їх повинні обов’язково розглянути.

Веніамін Трубачов, Володимир Дєдов, К1

Телепрограма