Головна Мапа сайту Контакти
RSS
19 грудня 2008
Один день. Україна

Сліди махінацій King's capital ведуть у Посольство Боже

21:13

У справі про King's capital і досі більше запитань, ніж відповідей. Свої гроші втратили понад 8 тисяч людей. А от заяви до міліції чомусь написали лише близько сотні ошуканих. Слід веде до Посольства Божого - керівників цієї церкви правоохоронці вважають причетними до оборудки. Чому ж постраждалі захищають своїх кривдників?

Юрій Луценко, міністр внутрішніх справ України:

- Я відповідаю за свої слова, коли кажу, що в ході слідства здобуті докази участі Сандея Адаладжа в цій фінансовій афері. Проте лише слідство і суд можуть визначити ступень його участі у цій афері.

Постраждалі з Посольства Божого до міліції не поспішають. Вони об’єдналися в ініціативну групу вкладників King's capital. Влаштовують протести під Кабміном, ви бачите один з останніх, і вимагають звільнити зі слідчого ізолятора засновника компанії Олександра Бандурченка. Сергій Розвадовський один з керівників цієї групи. До цього він готував пасторів для харизматичних церков. На думку Розвадовського, міліція перебільшує участь Сандея Адаладжі в цій історії.

Сергій Розвадовський, заступник голови ініціативної групи вкладників King's capital:

- Я с ним разговаривал 10 дней назад и спрашивал его, как он относится к этой ситуации и он мне сказал, что он не считает, что должен нести ответственность.

Юрій Луценко, міністр внутрішніх справ України:

- Їх агітували під час служб вкласти кошти в цю фінансову піраміду. А власне ця компанія у другій своїй діяльності перетворилася на класичну фінансову піраміду. Так ось, постраждалі вказують, що їх агітували під час служб і потім священики цієї церкви.

По-різному міліція та ініціативна група вкладників оцінюють і суми внесків. Причому, керівництво ініціативної групи оцінює збитки втричі менше, ніж міліція, порівняйте.

Юрій Луценко, міністр внутрішніх справ України:

- Ця група обібрала людей, якщо взяти по існуючим заявам і по кількості залучених власників, на суму близько 150 мільйонів доларів США.

Проте Сергій Розвадовський визнає, що цифра 68 млн., яку він зараз готовий довести, не остаточна. Потрібен аудит, і переконаний, що всі, хто має стосунок до цієї історії, повинні співпрацювати зі слідством.

Сергій Розвадовський, заступник голови ініціативної групи вкладників:

- От того, что Бандурченко сегодня сидит в камере и молчит, от этого никому не легче, это проблема людей в первую очередь. Надо рассказать все как было и тогда всем станет легче.

Юрій Луценко, міністр внутрішніх справ України:

- Пан Бондурченко на другому етапі діяльності своєї компанії був інструментом скоєння злочину. Всі, хто був учасником цієї афери, як би вони не ставилися до підозрюваних, до звинувачених, до керівників церкви "Посольство Боже", до Луценка, Черновецького чи до інших учасників цих публічних заяв, вони мають написати заяву в міліцію про те, що постраждали, інакше вони втратять навіть теоретичну можливість компенсації вкраденого у них майна.

На цьому спільне бачення ситуації закінчується. Міліція вважає, що рішення про компенсацію має приймати суд, як того вимагає законодавство.

Юрій Колесников, журналіст:

- Керівництво ініціативної групи вкладників хоче ще до закінчення слідства отримати важелі для керування активами King's capital. На підставах яких законів вони збираються це робити - не зрозуміло. Тим більше, значна частина майна, про яке йдеться, зараз у заставі.

Свого часу керівники King's capital під заставу активів, придбаних коштом вкладників взяли мільйонні кредити. Ми додзвонилися до керівника однієї з кредитних спілок, у якої в заставі перебуває майно King's capital. Від інтерв’ю він категорично відмовився. А на питання: чи справді вони готові повернути активи постраждалим, відповів: "Так".

Юрій Колесников, Олена Березовська, Володимир Чеблін, К1.

Телепрограма