Головна Мапа сайту Контакти
RSS
6 лютого 2009
Один день. Україна

Світ потерпає від безробіття

21:10

За останніми офіційними даними, 900 тисяч українців сидять без роботи. Масові скорочення не припиняються, і вже влітку армія безробітних може зрости вдвічі. Від безробіття потерпає не тільки наша країна. Через фінансову кризу лише з першого вересня в усьому світі звільнено майже 800 тисяч людей. Про ситуацію на ринку праці - далі.

Безробіття у США

Лише з 1 вересня роботу в Сполучених Штатах втратили майже 470 тисяч людей. З них майже половина - у фінансовій сфері. Найбільші скорочення провели банківські групи "Сітігруп" і "Бенк оф Америка". У виробничій сфері - компанії, які займаються інформаційними технологіями, телекомунікаціями і будівництвом. Порівняно з минулим роком безробіття підскочило майже вдвічі, вимушено байдикують  зараз 4 мільйони 800 тисяч американців. Масові скорочення вже відбилися на економіці - валовий внутрішній продукт пірнув униз на пів відсотка.

Безробіття у Євросоюзі

У Євросоюзі від початку осені без роботи залишилися понад 280 тисяч людей. Частка звільнених банкірів і фінансистів не така велика як у США, штати скорочують переважно промислові та торговельні гіганти. Загалом рівень безробіття в Європі трохи вищий, ніж в Америці. Втім цифра вражає - майже 18 мільйонів - як населення невеликої країни. Найскладніша ситуація в Іспанії, де через колапс будівельного сектору без роботи залишився кожен сьомий. А позаздрити можна маленькій Данії, яку проблема безробіття майже не зачепила - таких лише 2 відсотки. Економічна криза в Європі вирує "на повну": валовий внутрішній продукт скорочується вже 2 квартали поспіль.

Безробіття в Азії

Третя за розмірами економіка світу - Японія - має відносно невисокий рівень безробіття. Незайняті - 2 мільйони 700 тисяч. Натомість через падіння попиту на свої товари і відповідно експорту, економіка Країни вранішнього сонця вже півроку прямує вниз. А в регіонального лідера Китаю лише за останні місяці звільнено 20 мільйонів робітників-мігрантів. Офіційна кількість безробітних у містах перевищує 52 мільйони. Про стан села ніхто напевно не знає. Водночас перегріта економіка Піднебесної стигне дуже повільно, і валовий внутрішній продукт все ще в плюсі на 7-м відсотків.

Телепрограма