Головна Мапа сайту Контакти
RSS
6 лютого 2009
Один день. Україна

Автомобілісти продовжують протест

21:11

Під стінами Верховної Ради знову галас. Автомобілісти і далі протестують проти підвищення транспортного збору, блокуючи центральні вулиці Києва. Водії вимагають скасувати нові розцінки, за якими тарифи зросли у кілька разів. Та якщо вчора протестували мирно і з міліцією не сварилися, то сьогодні мало не дійшло до бійки.

Веніамін Трубачов, журналіст:

- Автомобілісти заблокували під’їзди до Верховної ради. Вимагають від депутатів переглянути ставки транспортного збору. І вирішили, що будуть збиратись під стінами парламенту - доки податок не зменшать.

Якщо вчора міліціонери дивилися на протестувальників крізь пальці і протоколів про порушення правил дорожнього руху не оформлювали. То сьогодні вирішили боротись із перекриванням дороги по-іншому - забирати права. Але стикнулися із опором автомобілістів.

На підмогу ДАІшникам почали приїздити евакуатори. Вони хотіли завантажити і вивезти машини, але водії так само активно виступали проти. Автомобілісти перекривали транспортерам дорогу. 

Сьогодні автомобілістів з’їхалось значно менше, ніж учора. Бо частина водіїв, яки приїхали з регіонів, повернулися додому. Дії протестувальників координують за допомогою рації. У водіїв тільки й розмов - що про суму грошей, яку потрібно щороку платити державі.       

Геннадій Храмов, учасник акції протесту автомобілістів:

- У меня миктоавтобус, который, фактически, стоит около пяти тысяч долларов, и платить транспотный сбор тысячу за два года, мне кажется - это много. 

Автовласники вимагають повернутися до старих ставок транспортного збору, які діяли до цьогорічного підвищення. І разом із законотворцями хочуть розробити принципово новий документ. Де податок буде закладений у вартість палива.

Віталій Павлов, учасник акції протесту автомобілістів:

- Если эти требования, этот законопроект не будет принят, мы нашу акцию сделаем всеукраинской на территории города Києва , когда депутаты от этом узнают, это будет более масштабно, куда стянутся люди, которые  нас поддерживают, простые люди.

Після декількох годин конфлікту автомобілісти і правоохоронці знайшли компроміс - частину дороги домовились розблокувати. Але повністю звільнити усі смуги водії відмовились, бо протестувати збираються до переможного кінця.

Веніамін Трубачов, Сергій Дубінін, К1

Заспокоїти автомобілістів може лише рішення Верховної Ради. 17-го лютого депутати планують переглянути ставки транспортного збору. За чинними нормами - найбільше від їх підвищення страждають власники автомобілів із великим об’ємом двигуна.

Ви можете побачити це на графіці. Якщо для автівок із об’ємом моторів до одного і восьми десятих літра - подорожчання транспортного збору несуттєве - 10-30 гривень, то залізні коні із "серцем" більшим від двох цілих двох десятих літра з цього року обходяться своїм власникам як мінімум утричі дорожче. Не зачепили зміни лише золоту середину - автомобілі з об’ємом двигуна близько 2-х літрів - податок на них залишився таким самим.

Автомобілісти ж вимагають повернення до попередніх ставок, а вже з наступного року - пропонують закласти транспортний збір у вартість пального - таким чином воно подорожчає на 10-12 копійок за літр. І цього достатньо, аби бюджет отримав навіть більше, ніж торік. Тоді автовласники заплатили в держскарбницю трохи більше, ніж півтора мільярда гривень.

Телепрограма