Головна Мапа сайту Контакти
RSS
9 лютого 2009
Один день. Україна

В Україні відбулися перегони на старих лижах

22:02

Перегони на старих лижах - давня австрійська традиція. Попри дощову погоду, австрійці, які живуть в Україні, знайшли сніг та влаштували спеціальне шоу-змагання. І запросили представників посольств з інших країн узяти участь в чудернацьких перегонах. Як кататись на саморобних лижах, розповість Веніамін Трубачов.

Ось це старовинні австрійські лижі - вони менші за звичні та зроблені зі спеціального дерева. На них не лише їздити, а й стояти важко.

Саме у вправності їзди на таких лижах і змагаються учасники перегонів. Охочих покататись - десятки. Тож проводять жеребкування - визначають, хто перший вийде на старт.  

Насамперед - невеличкий майстер-клас, як правильно вдягати та їздити на цих лижах. Ногу потрібно вставити у спеціальну лямку, а дерев'яною палицею утримувати рівновагу. Усі приготування закінчили - і можна починати. Перші учасники змагань стартують.

За правилами, долати перепони треба удвох. Підтримуючи один одного. Спочатку треба швидко вибігти на гору. Там потрібно випити чарку шнапсу, щоб веселіше долати дистанцію.  

Але алкоголь не всім припав до смаку. Дехто хильнути так і не зміг.

Валерія Ткачук, учасниця змагань з України:

- Отлично, вообще не сложно, я думала, будет сложнее, все нормально. Для меня самое неприятное - это шнапс, а все остальное - получила массу удовольствия.

Наступний етап - треба з'їсти шматок шоколаду. Та опісля надути кульку. І все це на швидкість.

Остання перепона перед фінішем - чудернацьке коло, через яке треба пролізти разом з лижами. 

Алтинай Кемалі, учасниця змагань з Казахстану:

- Подьем был прост. Самое сложное было выпить шнапс, съесть кусочек шоколада, а затем надуть шарик - это самое сложное, а так, в принципе, нормально. Я катаюсь на лыжах третий раз в жизни, но на таких лыжах мне никогда не приходилось, это лыжи особенные, и на них непросто было устоять без особых снаряжений.

Організатори змагань, австрійці, вже не вперше проводять подібні перегони. У них це спорт номер один. А спуски на старих лижах - данина традиціям. 

Максиміліан Еггер, учасник змагань з Австрії:

- Це давня традиція, і я думаю, що її запровадили просто заради розваги. Справжні лижі мають зовсім інший вигляд, а ці складно опанувати, це вони тебе опановують. Але якщо ви хоч трохи спортивний і маєте якесь уявлення про те, як спускатися зі схилу по снігу - це дуже весело.

Час проходження дистанції фіксує ось такий прилад. Але після фінішу на переможців та переможених не діляться. Головне - отримати задоволення від змагань та розважитись.

Веніамін Трубачов, Сергій Коваль, К1.

Телепрограма