Головна Мапа сайту Контакти
RSS
18 лютого 2009
Один день. Україна

У столиці триває спецоперація "Візит"

22:02

Міліціонер бажає познайомитися. Столичні правоохоронці роздають свої візитівки, гомонять із мешканцями про їхні проблеми та старанно занотовують скарги. Все це називається - спецоперація "Візит".

Кияни такою увагою трохи приголомшені. Але плани у людей у формі - просто наполеонівські. Номер телефону та обличчя дільничного мають знати всі, кого він захищає. Разом з міліціонерами у гості ходила Алла Щоличева.

Гості у погонах. Міліціонери ходять по домівках киян і знайомляться. Обіцяють якщо не вирішити їхні проблеми, то хоча б записати.

З такої нагоди він змінив цивільний одяг на міліцейську форму. У цьому дворі дільничного Георгія ще ніколи не бачили.

Вперше побачила і все розповіла. Бабусі - найкращі інформатори. Вони наче сумлінні агенти - безкоштовно виконують половину роботи правоохоронців.

Георгій Ліповченко, дільничний інспектор:

- Не потрібно обходити весь будинок. Підійти до під'їзду, запитати бабусю, вона скаже: "Там саме живе Петя, п'є горілку, там саме живе Вася, він не працює, тунеядець, жінку б'є". І все.

За наводкою Георгій хотів піти до "неспокійних" мешканців. Аж раптом перешкода. На дверях під'їзду встановлений кодовий замок. Міліціонер не розгубився і рушив до вікна.

Дорога східцями на п'ятий поверх, дзвінок у двері - і тиша. Міліціонер хотів поцікавитися справами та допомогти, але йому не відчинили.

Дільничний іде знайомитися з іншими жителями під'їзду. Наче менеджер середньої ланки роздає візитівки та пропонує свої послуги.

Дівчата слухають, посміхаються та кивають головами. За поріг дільничного не пускають.

Поверхом нижче на Георгія ніби чекали. Його запрошують увійти, щоб детальніше поговорити. 

Жінка:

- Иногда в подъезде тут собираются на лестнице, курят, пиво пьют, один раз ходили наркоманы, я их гоняла отсюда.

Розмова затягується аж на десять хвилин. Дільничний старанно занотовує всі жіночі скарги і обіцяє, якщо таке станеться знову - вони вживатимуть необхідних заходів. Від початку спецоперації минуло майже два тижні, але дзвінків від громадян у дільничного не побільшало. Змінилося лише одне - "Доброго дня" на вулиці Георгій каже вдвічі більше.

Алла Щоличева, Олександр Пономарьов, К1.

Телепрограма