Головна Мапа сайту Контакти
RSS
18 лютого 2009
Один день. Україна
Розслідування:

Чи якісний газ у наших оселях?

22:06

Чи якісний газ у наших оселях? Чому на кип'ятіння та обігрів води в одному чайнику в різний час витрачається різний об'єм газу? Ці питання, виявляється, турбують наших глядачів. Відповіді шукав Маркіян Перетятко.

У цій лабораторії визначають склад газових сумішей. Зразки газу, який потрапляє в українські газопроводи, приносять у таких балонах. Оскільки в природному газі містяться різні складники, їх розділяють у газовому хроматографі, з якого результат видається на монітор комп'ютера.

Сергій Шпільний, начальник лабораторії зразків газових сумішей ДП "Укрметртестстандарт":

- Із хроматограми важливо знати, які елементи не горять. Азот, кисень і вуглекислий газ - вони не горять, і вони заважають - знижують якість природного газу. Ми виясняємо, скільки цих компонентів.

Найбільше в природному газі метану. Що його більше, то якіснішою вважається вся суміш.

Загалом до складу природного газу, як правило, входять більше 10-ти різних хімічних елементів. Серед них і тяжкі вуглеводні. За морозів нижче 20 градусів ці сполуки можуть конденсуватися. Тоді газ при згорянні дає жовті чи червоні язики полум'я. Наявність конденсату призводить до неповного згоряння газу - а отже і до перевитрат палива, появи кіптяви та диму.

Втім, у центрі метрології запевнили, що газ в українських газопроводах відповідає вимогам якості, хоча для споживача вона залежить ще й від тиску в газопроводах.

Володимир Романюк, начальник відділу зразків газових сумішей ДП "Укрметртестстандарт":

- Давление упало, у вас уже меньшее количество тепла приходится для приготовления пищи, и теперь, если вы намерены полчаса готовить, то у вас еда будет недоготовленная".

Це остання контрольна точка, після якої природний газ потрапляє у оселі, у газові плити чи колонки. У газорегуляторному пункті газ середнього тиску перетворюють у газ низького тиску.

Середній тиск - це до трьох атмосфер. На виході з цього регулятора газ має тиск удесятеро менший.

Дмитро Юр'єв, начальник служби газорегуляторних пунктів ВАТ "Київгаз":

- У нас регулятор на выходе поддерживает постоянное давление - 200 мм водяного столба во всей системе газоснабжения. Если давление упадет до критического, то просто сработает система защиты, и запорный клапан отсечет газоснабжение.

На якість газу може впливати і стан газопроводів, вважають у Державному центрі метрології. Особливо в холодну пору року. Коли газ використовується не лише для приготування їжі, а й для обігріву.

Володимир Романюк, начальник відділу зразків газових сумішей ДП "Укрметртестстандарт":

- Увеличивающийся отбор газа приводит к тому, что возрастает скорость прокачки газа, что может приводить к захвату грязи, окалины, потому что газ влажный. Эта окалина может попадать в газовую печку, она может приводить к тому, что могут забиваться конфорки.

Втім газовики запевняють - розподільчі пункти обладнані фільтрами, які зупиняють усе зайве по дорозі до конфорок.

Дмитро Юр'єв, начальник служби газорегуляторних пунктів ВАТ "Київгаз":

- В разрезе показать не могу. Наш фильтр состоит из кассеты заваренной. Волосяные фильтры используются. При такой конструкции исключено попадание любых посторонних предметов в систему газоснабжения.

Отже, хімічний склад, а значить, і якість природного газу в регіонах України майже однакові, а от тиск може бути різним.

Маркіян Перетятко, Євген Сакун, К1.

Телепрограма