Головна Мапа сайту Контакти
RSS
18 лютого 2009
Один день. Україна

Черномирдіна можуть оголосити персоною нон ґрата в Україні

22:07

Пристрасті по Черномирдіну. Російського посла можуть оголосити персоною нон ґрата в Україні.

Принаймні, перше попередження він вже дістав. Цю подію активно обговорювали в усіх владних установах обох держав. Щоправда, російська сторона стриманіша в коментарях та оцінках.

Що насправді спричинило дипломатичний скандал - дізнавалася Тетяна Штан.

Інтерв'ю російського посла для "Комсомольської правди" стало причиною міждержавного скандалу. Віктор Черномирдін не добирав прикметників для оцінки української влади.

"...з цим українським керівництвом домовитися не можна. Прийдуть інші люди - подивимося… Цього року, у червні, починається виборча кампанія - президентська…

- Можуть прийти ті, з якими домовитися можна?

- Обов'язково тверезі прийдуть, нормальні…"

Вже скоро Віктора Черномирдіна викликали на килим до українського МЗС і попередили про можливі санкції. Де саме в інтерв'ю російський посол образив Україну - міністр зовнішніх справ Володимир Огризко не уточнив. Навіть відповідати на таке питання дипломат вважає не патріотичним.

У парламенті, гортаючи ранкову пресу, також прочитали про скандальне інтерв'ю. Тут від коментарів не відмовлялися.

Борис Тарасюк, народний депутат України, фракція НУНС:

- Те, що дозволяє собі дипломат, в даному разі Російської Федерації, це є хамство, яке не повинно залишатись непоміченим. Тому я повністю підтримую позицію МЗС і вважаю, що саме МЗС повинно нагадувати дипкорпусу про зобов'язання, які мають дипломати, акредитовані в Україні.

Російські політики вже кілька разів прочитали злощасне інтерв'ю - нічого образливого для України не знайшли. Але вже готуються йти в штики. Якщо проти Черномирдіна таки застосують санкції, Москва без відповіді не залишиться.

Олексій Островський, голова комітету Держдуми РФ у справах СНД:

- Что касается позиции МИД России и руководства России, то в случае, если слова, произнесенные Огрызко, воплотятся в недружественные действия по отношению к России и лично послу Черномырдину, то российская сторона вынуждена будет ответить адекватно и предпринять такие же встречные меры.

Російське МЗС з відповіддю не забарилося - вже по обіді скандал назвали "черговим недружнім кроком української влади", який негативно впливає на відносини двох держав.

Тетяна Штан, К1.

Телепрограма