Головна Мапа сайту Контакти
RSS
20 лютого 2009
Один день. Україна

Шість банків України пішли на "лікарняний"

21:09

Фінансова епідемія в країні - банки на лікарняному. Шести українським фінустановам НБУ призначив оздоровчі процедури. Півроку біля керма влади стоятиме тимчасовий адміністратор, такий собі медик від Національного банку. Якщо ліки не допоможуть - він має право констатувати банкрутство. Під час підготовки сюжету ми звернулися до всіх банків, де зараз керує тимчасова адміністрація. Проте у будь-яких коментарях - нам відмовили. Як позначиться ця хвороба на вкладниках та чи є шанс на одужання?

Алла Щоличева, кореспондент:

- Те, що зараз відбувається з шістьма українськими банками нагадує консервацію. НБУ ввів тимчасову адміністрацію та наклав мораторій на деякі фінансові операції. Гроші ніби то є, але взяти їх вкладники не можуть. Отже, кришку закатали мінімум на півроку.

Цей аркуш на дверях став вироком. До найближчої аптеки по валідол побіг не один десяток вкладників. У банку "Київ" запанувала тимчасова адміністрація.

Тепер двері для клієнтів відчиняються через день. По пенсію у півтори тисячі гривень доводиться ходити мало не десять разів. Банкіри лише перші півгодини дають по п"ять сотень. Потім гроші закінчуються. 

Надія Геращенко, пенсіонер, вкладник банку "Київ":

- Сказали что денег нет, все. А завтра будут деньги? - не знаем. Все один ответ. Я инвалид второй группы, у меня онкология. Есть на что тратиться. Так что так и живем, если выживем!

Тимчасова адміністрація - це не ліквідація і не банкрутство. Фінустанови ніби взяли лікарняний. Так пояснює ситуацію президент асоціації українських банків Олександр Сугоняко.

Олександр Сугоняко, президент асоціації українських банків:

- Є водій автомобіля , і цей водій або захворів або випив або ще щось, він не зовсім адекватно управляє цим транспортом. І власник цього автомобіля міняє його на іншого.

Повноваження тимчасового адміністратора майже безмежні. Новий керівник може припинити будь-які фінансові операції та розірвати угоди. Якщо вважає їх непотрібними та збитковими для банку.

До відділення банку вона вже місяць ходить, як на роботу. Двадцять тисяч гривень на депозиті не дають спокою.

Олена Бикова, вкладник банку "Укрпромбанк":

- Мы собирали, копили. Такие были рекламы, что сдавайте деньги в банки,что банк вам гарантирует и мы как старые дураки повелись на это. Понимаете? И думаем, да действительно, как хорошо! И теперь вот нас вот так.

Тремін вкладу Закінчився, коли тимчасової адміністрації тут іще не було. Тепер жінці кажуть - грошей не віддадуть, бо депозит подовжили ще на півроку.

Юрист Олексій займається поверненням банківських депозитів. У цій ситуації рекомендує йти до суду. Так можна повернути внесок і отримати компенсацію, яка покриє інфляційну різницю.
Затримки пенсій, на думку юриста, - звичайне банківське свавілля. 

Олексій Лупоносов, юрист, фінансовий експерт:

- Пока пенсионеры ждут,эти деньги работают на межбанке. В некоторых банках и не только ,где временная администрация, эти деньги прокручиваются. Как бы там что ни говорили, но пока что состоянием на январь-ферваль из бюджета деньги действительно получались.

Олександр Сугоняко, президент асоціації українських банків:

- Якщо там були пенсійні рахунки, зарплатні рахунки, то можуть бути затримки у виплаті. Або виплати не всіх сум ,частково. Це як нормальна ситуація для банку, який на лікарняному. і люди мають це розуміти, знати і прийняти.

Сьогодні перший день, як у Промінвестбанку потекли заморожені кошти. Рецепт одужання - ось ці кількасот сторінок у синій папці. План оздоровлення Володимир Кротюк склав чотири місяці тому.

Володимир Кротюк, тимчасовий адміністратор, заступник голови НБУ:

- У нас збільшився більш майже в 6 раз як статутний капітал він був 200 мільйонів, став мільярд триста мільйонів, на сьогодні вже 2 транші заведено.

Керівне крісло тимчасовий адміністратор залишить на початку березня. Управляти банком прийдуть нові люди - їх обиратимуть вже нові акціонери.     

Володимир Кротюк, тимчасовий адміністратор, заступник голови НБУ:

- Доведеться передати майно, ревізії, касу, печатку. Я думаю до 8 ми покинемо "Промінвестбанк".

Завдання наступників тимчасового адміністратора - дати банку час оговтатись після хвороби та стабілізувати ситуацію. Про кредитні лінії тут заборонено думати до осені, а ось депозитам завжди раді.

Алла Щоличева, Тетяна Штан, Іван Єрмакова та Олексій Стеченко, К1

Телепрограма