Головна Мапа сайту Контакти
RSS
20 лютого 2009
Один день. Україна
Розслідування:

Будівельна фірма не платить зарплату, а прокуратура на це закриває очі

21:10

Уже п’ятий місяць будівельники з Чернівецької області працюють задарма. Київська компанія, що наймала їх на роботу, - відмовляється платити, мовляв грошей немає. У грудні ми вже розповідали про це, але ситуація не змінилась навіть після виходу сюжету. Останню надію робітники покладали на прокуратуру. Втім, і там розводять руками. Власне розслідування провів наш кореспондент Роман Бочкала. Він розкаже, про що йому вдалося довідатись.

Він хотів заробити, але не має грошей навіть на те, аби повернутися додому. Василь, як і десятки інших будівельників з Чернівецької області, вже п’ятий місяць не може отримати зароблене.

Василь Токар, будівельник:

- Люди вже просто не розуміють, що робити. Вони вже між собою мають напряги: типу, хто кого кинув.

Роман Бочкала, журналіст:

- Саме на цьому об’єкті працювали будівельники з Буковини. Поки їм обіцяють зароблене, будівництво іде повним ходом.

Там будують, а тут - протестують. Такі акції біля офісу "Уко-груп" стають звичними.

Ось їде директор - його Мерседес коштує у п’ять разів більше, ніж заборгували людям. Директор не звертає уваги, тож протестувальники ідуть до його кабінету. Два місяці тому ми вже були тут разом із будівельниками.

Тоді Віктор Войцеховський пообіцяв розрахуватися до кінця січня, але слова не дотримав. Цього ж разу пан Войцеховський спілкуватися взагалі не став. Півгодини чекання біля дверей нічого не дали.

З офісу будівельної компанії буковинці поїхали до прокуратури Дарницького З офісу будівельної компанії буковинці поїхали до прокуратури Дарницького району. Вони звернулися сюди ще до нового року, але й досі не отримали відповіді, хоча на це дається місяць.

Володимир Логош, будівельник:

- Мое личное мнение: это заявление порвали, его нет. Его никто не рассматривал.

З офісу будівельної компанії буковинці поїхали до прокуратури Дарницького У прокуратурі розводять руками і кажуть, що не можуть знайти заяви будівельників. Куди вона зникла, офіційно казати не хочуть.

Потрапити до кабінету заступника прокурора Володимира Гаврюшенка вдалося лише з прихованою камерою. На питання: де звернення будівельників? - він відповів так.

Ось вона - територіальна інспекція праці міста Київ. Саме сюди, за словами прокурора, передали заяву. Але, як виявилося, це неправда. Насправді від Дарницької прокуратури прийшов порожній лист. На підтвердження цього інспекція праці склала цей документ на ім’я того ж заступника прокурора. Цитую: ваш лист отриманий нами - без звернення.

Після цього невеличкого розслідування у прокуратурі раптом знайшли заяву будівельників. Тепер тут переконують, що вживатимуть усіх можливих заходів.

Будівельникам знову пообіцяли, що вони все ж таки отримають зароблене. Але в те, що правоохоронні органи їх захистять, вони вже не вірять.

Роман Бочкала, Павло Лисенко, Євген Сакун та Віталій Мельник, К1

Телепрограма