Головна Мапа сайту Контакти
RSS
27 лютого 2009
Один день. Україна

Світ за очі. Собор Різдва Пресвятої Богородиці у Козельці

21:04

Якось через український хутір Чемер до Петербурга їхав царський полковник. Він випадково почув спів церковного хориста Олексія Розума і запросив хлопця до столиці імперії. Там на красивого козака звернула увагу донька Петра Першого - Єлизавета. Він став її фаворитом, а згодом пара таємно побралася.

Можливо, саме для цього весілля і збудували Собор Різдва Пресвятої Богородиці на батьківщині Розумовського, - в повітовому містечку Козелець. Єлизавета начебто подарувала храму - ручної роботи позолочений іконостас. К1 продовжує серіал "Світ за очі".

Дарина Горова, журналіст:

- Собор Різдва Пресвятої Богородиці добре видно з траси Київ-Чернігів. Мандрівники визирають з вікон своїх машин, але заїхати в селище Козелець все якось не випадає. А дарма!

Собор зводили з ініціативи Наталії Розумовської - родоначальниці відомого українського роду. В Козельці тоді було аж 10 храмів, але Розумиха заклала ще один. Це подяка за щасливу долю синів. Олексій - фаворит російської імператриці, Кирило - президент Петербурзької академії наук.

Світлана Пустовгар, екскурсовод:

- Храм будувався майже 11 років. Побудований він в стилі бароко.

Довго вагалися, хто архітектор собору. Можливо, Растреллі? Не відомо, хто різьбив із липи та покривав сусальним золотом окрасу храму - іконостас. 27 метрів - найвищий в Україні. За однією з версій, його подарувала цариця Єлизавета. 

Світлана Кійкова, краєзнавець:

- Але коли цей іконостас привезли до нашого собору, то виявилося, що він завеликий і бокові частин з цього іконостасу були відрізані і встановлені в лемешівській церкві.

В іконостасі мають бути 72-ві ікони. 40-к безслідно зникли в радянський час. Інші зберігаються в Чернігові. А ці - пензля сучасників.

Світлана Кійкова, краєзнавець:

- Виявили в іконостасі ангелів з незвичними зачісками і вусами. Взагалі в християнстві ангелів не робили ніколи з вусами. А коли вже роздивилися цих ангелів, то в них явно проглядається образ українського козака.

Ще одна легенда: собор будували спеціально для вінчання Єлизавети та Олексія.

Світлана Кійкова, краєзнавець:

- Храм був збудований на 20 років пізніше, після того як родина уже повінчалася в Перово під Москвою.

Великий рід розбрівся по світу: від Аргентини до Австралії. Цей собор нащадки потай відвідували навіть у радянський час. Розумиха хотіла, щоб його нижній ярус став родинною усипальнею. Але чомусь у храмі - тільки її прах.

Анатолій Пенський, редактор місцевої газети:

- Будувалося, щоб всі бачили, що, як то кажуть, похована велика людина. В ті часи прийнято було споруджувати саме такі пам’ятники

У 30-х собор закрили. Тут квасили капусту і утримували коней. Тепер храм відкритий. Кажуть, акустика тут чудова.

Отець Сергій, священик храму Різдва Пресвятої Богородиці:

- Якщо тим більше відбувається співання такого хору, то ну просто це є насолода для кожного християнина.

Нащадки козаків, як і колись Олекса Розумовський, співають у церковному хорі. Бракує тільки царського полковника.

З Чернігівщини, Дарина Горова, Олексій Стеченко, К1.

Телепрограма