Головна Мапа сайту Контакти
RSS
2 березня 2009
Один день. Україна
Розслідування:

Рак у профіль. Історія хвороби

22:04

Ми розпочинаємо серіал про причину смерті кожного п'ятого українця - рак. Протягом тижня із сюжетів "Одного дня" ви дізнаєтеся, як вчасно виявити онкозахворювання, якими методами його лікувати та як запобігти цій недузі. І сьогодні ми пропонуємо вам першу частину серіалу про рак - "Історія хвороби".

Перші писемні свідчення про цю недугу з'явилися майже чотири тисячі років тому - в стародавньому Єгипті. Тоді рак вважали невиліковним. І зараз для більшості хворих цей діагноз - наче смертельний вирок. Хоча здебільшого це не так. Правда і міфи про рак - в сюжеті Тетяни Козирєвої.

Вражена раком клітина перестає виконувати свої функції, стає примітивною і спроможна тільки на одне - інтенсивно ділитись. Злоякісні клітини, на відміну від доброякісних, розповсюджуються по всьому організму, що порушує діяльність органів і зрештою може призвести до смерті.

Ще у четвертому столітті до нашої ери на означення злоякісної пухлини Гіппократ ввів термін "карцинома", що з грецької перекладається як "рак". А все тому, що її форма нагадує рака, а метастази - клешні тварини. Сам Гіппократ рекомендував: "У випадках прихованого раку краще його не лікувати, оскільки хворі, яких лікують швидко помирають".

Ця думка й досі побутує в народі. Спростовує її сучасна медицина.

Ігор Щепотін, директор Національного інституту раку:

- В Украине, где дела с противораковой борьбой стоят не на высшем - должном уровне, но тем не менее более 50 % излечиваются. Если мы говрим о 1-2 стадии, то эти случаи в 100% излечиваются.

Кожен другий онкохворий міг би бути здоровим, якби дотримувався чітких рекомендацій.

Вісімдесят відсотків денного раціону мають становити продукти рослинного походження - овочі та фрукти, і лише двадцять відсотків - тваринного. Варто віддавати перевагу білому - рибі, птиці, та уникати червоного м'яса - телятини, яловичини, свинини. Крім того, слід уникати стрімкого набору і втрати ваги тіла. У групі ризику - люди зі шкідливими звичками і малорухливим способом життя.

Ігор Щепотін, директор Національного інституту раку:

- Мы не говорим, что всем нужно посещать плавательные бассейны или тренажерные залы, хотьба 30-40 минут удовлетворяет потребность организма.

Рак генетично не передається. Але ризик захворювання збільшується, якщо в певній сім'ї з покоління в покоління, наприклад, палять або неправильно харчуються. Відтак люди самі провокують утворення злоякісних пухлин.

Ігор Щепотін, директор Національного інституту раку:

- Вредные факторы, которые могут вызвать раковую опухоль, действительно могут наследоваться. Ну к примеру, если ребенок с детства приучен есть преимущественно картошку, то он и своих детей будет учить - эта привычка наследуется по низходящей.

Утім, дослідження раку молочної залози і товстої кишки показують, що в певних випадках хвороба таки передається генетично.

Як виявляють онкозахворювання в українських медустановах - від сільської амбулаторії до Національного інституту раку - дивіться завтра у наступній серії - "Діагностика раку".

Тетяна Козирєва, Володимир Самченко, К1.

Телепрограма