Головна Мапа сайту Контакти
RSS
4 березня 2009
Один день. Україна

Газові війни повертаються

22:06

Газові війни повертаються. Працівники Служби безпеки України у супроводі бійців спецпідрозділу "Альфа" увірвалися до приміщення "Нафтогазу". Вони вилучили документи, за якими здійснювалися розрахунки із "Газпромом". Підстава для таких дій СБУ - кримінальна справа, порушена за фактом незаконного присвоєння 6-ти мільярдів кубометрів газу. В уряді та "Нафтогазі" переконують - паливо належить Україні, в СБУ стверджують - його власник - "Росукренерго". Правду шукала Наталка Мельничук.
 
Підписані з росіянами контракти - це ще не кінець газових баталій. 11 мільярдів кубометрів блакитного палива, яке доставили в Україну, використовувати не можна - на них претендує одразу кілька власників. Перед вильотом до Франції прем'єр-міністр звинуватила СБУ й президента в тому, що вони завадили розмитненню палива, яке начебто належить "Нафтогазу".

Юлія Тимошенко, прем'єр-міністр України:

- Вчора вночі був заарештований один із працівників енергетичної митниці Шепітько Тарас. Митник не зробив ніяких злочинних дій, він розмитнив природний газ, який Україна в особі "Нафтогазу" купила у "Газпрому", розмитнив для України.

А от у Служби безпеки - інша інформація. Газ, про який говорить Тимошенко, призначений не Україні, а "Росукренерго". І за фактом незаконного привласнення палива СБУ порушила кримінальну справу.

Валерій Хорошковський, перший заступник голови СБУ:

- Абсолютно відомо, що цей газ був і залишається транзитним газом, який продало підприємство "Газпром Росії" компанії "Росукренерго". Слідчим управління СБУ було порушено 2 березня кримінальну справу за фактом заволодіння чужим майном - а саме 6 мільярдів природного газу на суму 7,5 мільярди гривень шляхом зловживання службовими особами НАК "Нафтогаз" України своїм службовим становищем.

Слідчі дії почали не гаючись. Збирати докази до "Нафтогазу" відправили спецпідрозділ "Альфа". Охорона бійців не пропускає - вони перестрибують через турнікети, на запитання не відповідають. Але основне завдання - не в "Альфи", а у слідчих - вони прийшли до "Нафтогазу" для вилучення документів. Пояснюють - бійців привели, щоб їм не перешкоджали.

До "Нафтогазу" одночасно зі слідчими прибули й зо два десятки депутатів від БЮТ. Мовляв, їм надійшла інформація про те, що СБУ збирається вчинити в приміщенні "Нафтогазу" незаконні дії - силоміць привести на допит заступника головного бухгалтера Марію Кушнір. В результаті у жінки стався серцевий напад, і її госпіталізували. А народні обранці ледь не побилися з бійцями "Альфи".

Реакцію президента на події в "Нафтогазі" озвучує його прес-секретар. Глава держави повністю підтримує працівників СБУ. Але закликає діяти винятково в рамках закону.

Ірина Ваннікова, прес-секретар президента України:

- Президент Віктор Ющенко повністю підтримує дії співробітників СБУ, які порушують і розслідують кримінальну справу. Водночас глава держави застерігає СБУ від будь-яких протиправних дій, насамперед від порушень законних прав і свобод громадян. Керівництво СБУ постійно тримає президента в курсі цієї справи, глава держави особисто контролює хід розслідування.

Ближче до вечора з'являється рішення Шевченківського суду про негайне припинення усіх слідчих дій в "Нафтогазі". Депутати збираються чергувати в приміщенні компанії, поки працівники СБУ звідти не підуть.

Наталя Мельничук, К1.

Телепрограма