Головна Мапа сайту Контакти
RSS
4 березня 2009
Один день. Україна

Нацбанк розпродає долари для погашення кредитів

22:05

Нацбанк розпродає долари для погашення кредитів. У першому валютному аукціоні взяли участь 12 банків. 4 березня вже 49 банків купували валюту за пільговою ціною для позичальників, у яких термін погашення кредиту - до 10 березня. Список стане відомий згодом. Придбали трохи більше 61-го мільйона доларів - за єдиним курсом 7 гривень 8 копійок. Наш кореспондент дізнався, скільки насправді коштує "зелений", як можна купити дешевий долар та чому далеко не всі охочі можуть це зробити. Сюжет - Веніаміна Трубачова.

Національний банк почав проводити валютні аукціони. Люди, які виплачують доларові кредити, через свої комерційні банки можуть купити валюту за зменшеною ціною. Подібні аукціони будуть проводитись регулярно, але усі охочі все одно не зможуть придбати дешевий долар.

Вже зараз Нацбанк зменшив мінімальну суму заявки з одного мільйона доларів до двохсот тисяч. Таке рішення прийняли, щоб малі банки теж брали участь. Тож зараз є можливість купити долар як мінімум на 50 копійок дешевше, ніж в обмінниках. Але для участі в аукціоні виставили спеціальні умови.

Сергій Круглик, директор Департаменту зовнішньоекономічних відносин НБУ:

- Це реєстр: прізвище, ім'я, по-батькові, сума угоди, сума заборгованості, сума процентів виплат, тобто, повний реєстр, який надає комерційний банк. Після цього комерційний банк виходить з заявкою на Національний банк. Нацбанк продає по спеціальному курсу, наближеному до офіційного, в п'ятницю було 7,8 грн. Є телеграми і розпорядження, що всім комерційним банкам, щоб ці кошти, які були придбані на аукціоні, були продані населенню по ціні тій, за якою вони придбали, плюс пенсійний збір, який неможливо просто не виплачувати - це 0,2 відсотки.

Схема така: позичальнику треба оформити заявку на купівлю валюти та відкрити гривневий рахунок, куди за кілька днів до аукціону перерахувати гроші на придбання потрібної суми доларів, щоб погасити кредит. Банк збирає усі заявки клієнтів й визначає загальну суму, на яку й купує долари у Нацбанку.

Олексій Кущ, банкір:

- То есть у него будет сформулирован гривневой спрос клиента, он будет знать, с каким спросом ему нужно будет выходить на аукцион - это миллион или десять миллионов, и после приобретения этой валюты на аукционе автоматически будут списаны со счета клиента гривневые средства и конвертируемые в доллары и направлены на погашение кредита, то есть это все будет происходить автоматически, без участия клиента.

Валюту за таким курсом можуть купити не всі. Павло Костромицький узяв доларовий кредит на машину й зараз має платити удвічі більше за початкову суму. Його банк в аукціоні участі не бере, тож і купувати "зелені" мусить в обмінниках набагато дорожче.

Павло Костромицький, позичальник за доларовим кредитом:

- Мне пока ничего никто не предалагал, я надеюсь, курс будет снижаться, и может быть, они поучаствуют в следующем аукционе. В прошлом месяце я заплатил очередной платеж по 9,6, причем немного просрочил, прибежал, думал меня будут убивать, была пеня 95 копеек, но при этом курс был 9,6 и я как раз заплатил по самому плохому курсу.

Такі операції - крапля у морі - кажуть в Асоціації українських банків. Бо в Україні щомісячні платежі по валютних кредитах становлять близько 300 мільйонів доларів, на першому ж аукціоні виставили лише 35.

Олександр Сугоняко, президент Асоціації українських банків:

- Це от така собі гра. Комусь вдасться отримати по такій ціні. Я би такі речі не починав, тому що треба починати, коли всі люди, всі однакові незалежно від того, в якому банку він брав кредит, може отримати по такій ціні. Якщо Національний банк взявся за це - нехай забезпечить, а ні - то треба спитати, чому він це починав. Чому хтось візьме по 7,7, а комусь треба по дев'ять брати.

Протягом п'яти робочих днів куплені на валютному аукціоні долари треба використати за призначенням - погасити кредити. Інакше Нацбанк може позбавити фінустанови валютних ліцензій.

Веніамін Трубачов, Павло Лисенко, Євген Сакун, К1.

Телепрограма