Головна Мапа сайту Контакти
RSS
4 березня 2009
Один день. Україна
Розслідування:

Рак у профіль. Діагноз - закордон?

22:04

Щодня майже півтисячі українцям ставлять діагноз - рак, щодня двісті п'ятдесят наших співвітчизників йде з життя від цієї хвороби. У третій частині серіалу "Рак у профіль" ми розкажемо, куди і за яких умов онкохворим варто їхати на лікування за кордон.

Чого не вистачає Україні, аби скласти гідну конкуренцію провідним світовим центрам лікування раку, та чого варто остерігатися тим, хто потребує терапії за кордоном - дізнавалася Тетяна Козирєва.

Це один із найбільших медичних центрів Німеччини - університетська клініка міста Фрайбург. Серед її працівників - чотири нобелівських лауреати. У чому Національний інститут раку пасе задніх, а в чому він іде на рівні з клінікою, просимо прокоментувати головного онколога МОЗу.

Ігор Щепотін, директор Національного інституту раку:

- Ну, вот этот момент у них выглядит очень убого - у нас немного лучше. У нас есть инфузоматы, которые дозировано в течении определенного времени выдавливают какое-то определенное количество препарата. У нас стоит новый хирургический корпус на 160 коек. У нас закуплены и реанимация, и операционные блоки, и палаты стоят. Так я смотрю на это - у нас получше будет.

Буде, однак поки що немає - довгобуду вже чотирнадцять років, і на його завершення у бюджет 2009 не заклали необхідних сто шістдесят мільйонів гривень. З технічними новинками тут допомагають благодійні організації. Цей комп'ютерний томограф придбали на кошти від концерту Пола Маккартні. Томографію людського тіла він робить всього за п'ятнадцять хвилин. Щодня максимально точну діагностику тут проходять двадцять пацієнтів.

Тетяна Головко, завідувач відділу променевої діагностики:

- Самая главная часть этого компьютерного томографа - это вот этот бублик. Лучи рентгеновские, которые выходят из этого гентри, как ножиком режут пациента, грубо говоря, и мы получаем срезы, где анатомические органы видны с максимальной точностью. У данного пациента найдены метастазы в костях. Мы ищем первичную опухоль, которая дала эти метастазы.

Це єдиний в Інституті раку магнітно-резонансний томограф, тобто МРТ. Два його протиставлені магніти у 30 разів потужніші за магнітне поле Землі. Саме тому сюди не можна пацієнтам з імплантантами та металевими речами.

Апарат визначає стадію розвитку пухлини, тактику оперативного втручання. Втім тут ним користуються поки що лише у тестовому режимі.

Оксана Гаврилюк, лікар-радіолог:

- Для кожної частини тіла є свій фантом. Це фантом для суглоба, є великі фантоми для голови. Всередині в деяких знаходиться маленькі муляжі, які мають округлу форму, продовгувату. З різною структурою, різним наповненням. Ми потім дивимось, чи краще видно на такому скані, чи на такому.

Одна із причин, чому українці їдуть лікуватися за кордон - відсутність належних умов. Ось, наприклад, стаціонарна палата у дитячому відділенні, зверніть увагу - у кімнаті четверо малюків і четверо дорослих. Крім того, в Україні й досі не практикують деякі операції.

Ігор Щепотін, директор Національного інституту раку:

- Трансплантация костного мозга у нас только начинается. Мы не можем этого обеспечить - эти пациенты могут и должны направляться за рубеж. Допустим, современные линейные ускорители - пока они у нас только начинаются.

Втім, попри це, в Національному інституті раку проти неконтрольованого потоку хворих за кордон. Більша їх частина могла б успішно пройти терапію і в Україні.

Ігор Щепотін, директор Національного інституту раку:

- Лечение за рубежом - надо в первую очередь говорить, что это за клиника, что они делают? Ко мне лично поступает колоссальное количество пациентов, которые уже прошли лечение за рубежом с такими ошибками, с которыми у нас бы уже лишили лицензии человека.

Аби не стати жертвою третьосортної районної клініки, головний онколог МОЗу рекомендує звертатися за консультацією в Національний інститут раку. Тут напевно порадять кваліфікованих спеціалістів в Україні чи за кордоном.

Тетяна Козирєва, Володимир Самченко, К1.

Телепрограма