Головна Мапа сайту Контакти
RSS
5 березня 2009
Один день. Україна

Як на Запорізькому автозаводі перевіряють машини на міцність

22:01

Українська автоякість. Перш ніж віддати машину в руки покупців, вітчизняні виробники перевіряють її на міцність. Вже кілька років на Запорізькому автомобільному заводі існує випробувальний трек. Півгодини по лежачих поліцейських, канатних дорогах та кам'яних виступах. Як та що перевіряють під час екстрім-тестування - бачила Тетяна Штан.

П'ять випробувальних зон для новенького авто - чи витримає машина вибої українських доріг.

Екстрім-трек для українських авто - як перевіряють машини на міцність.

Перш ніж віддати ці новенькі авто у руки покупців, їх випробовують на спеціально обладнаному треку - чи витримають новенькі колеса вибої українських доріг.

Випробовувати новеньке авто будемо разом з Олександром. Спочатку перевіряємо справність керма.

Олександр Замула, працівник департаменту контролю якості ЗАЗ:

-  Водитель-испытатель производит дивжение автомобилем различными способами, движение на первой передаче по 8, движение на задней передаче по 8, при этом он также оценивает функционирование всех систем управления автомобиля.

Якщо кермо легко слухається руки - це означає, що все в нормі. До того ж радіус повороту має бути однаковим. Далі авто виїжджає на швидкісну трасу - тут перевіряють, чи легко автомобіль набирає швидкість та чи не кидає його зі сторони в сторону, а також випробовують надійність гальм.

Олександр Замула, працівник департаменту контролю якості ЗАЗ:

- В определенном отведенном для испытаний коридоре автомобиль не должен развернуться, повернуться и выйти за предел этого коридора.

А це найекстремальніший етап перевірки - автомобіль виїжджає на ділянку з нерівностями. Тут головне мати добрий слух. Якщо Олександр почує сторонній стукіт - це означатиме, що неправильно закріплена підвіска чи навіть сам двигун. Першими на дорозі трапляються сім лежачих поліцейських.

Олександр Замула, працівник департаменту контролю якості ЗАЗ:

- Участок со значительными неровностями, так называемые лежачие полицейские - вот сейчас мы испытали, каких-либо шумов посторонних не выявлено.

Амортизатори перевіряють на так званій "канатній дорозі". Наступний етап - несиметрично розміщені смуги, окремо для лівого та правого коліс. Це завдання для коливання підвіски зі зміщеними фазами. Потім кам'яні виступи.

Олександр Замула, працівник департаменту контролю якості ЗАЗ:

- Это значительные неровности, тоже слушаем, тут больше 10 км не поедешь, это булыжная мостовая с имитацией выбоин.

Так машину екзаменують протягом півгодини, після того автомобіль заїжджає на естакаду. Тут оглядають, чи немає пошкоджень після випробувань на спецділянці. Майстер перевіряє, чи на місці підвіски, прослуховує двигун, досліджує гальма, усуває зовнішні дефекти.

Олександр Замула, працівник департаменту контролю якості ЗАЗ:

- Возможно, какие-то незначительные будут замечания с герметичностью, мелкие вот такие проблемы возможны, поэтому его необходимо на этой эстакаде осматривать.

Після перевірки на естакаді автомобіль відправляють у відділ продажів. На цьому треку випробовують всі без винятку авто, що сходять з конвеєра. Щоправда, статистики кількості бракованих машин тут не ведуть.

Із Запоріжжя Тетяна Штан, Ігор Воробій, К1.

Телепрограма