Головна Мапа сайту Контакти
RSS
5 березня 2009
Один день. Україна

Автокредитування. За страховку платить клієнт, але відшкодування отримує банк

22:02

Платиш за страховку, та не отримуєш її. Таке можливо. Питання в тому, хто вигодонабувач. Саме він отримує відшкодування, незалежно від того, хто придбав поліс. Майже в усіх автокредитних угодах прописано, що вигодонабувачем є банк. Раніше фінустанови не застосовували цю норму, віддаючи гроші клієнтам, а ті витрачали їх на ремонт автівок. Тепер же, в умовах кризи, банки трактують ситуацію лише на свою користь. В проблемі розбирався Роман Бочкала.

За страховку платить клієнт, але відшкодування отримує банк. Така умова прописана майже в усіх угодах автокредитування.

Киянин Роман потрапив у ДТП. Пошкоджену автівку придбав у кредит, за який ще не розрахувався. Страховики оцінили збитки у 20 тисяч гривень, але грошей чоловік не отримав. Їх забрав банк.

Роман Сачук, власник пошкодженого автомобіля:

- Обещали, после того, как деньги попадут в банк, после моего заявления, в течение недели попадут на станцию. Но уже прошел месяц, а конкретного ответа никто не дает до сих пор.

Машина - на СТО, але її не ремонтують. Автомайстер Хачатур почне працювати лише за наявності гривень.

Хачатур Арутунян, майстер з ремонту машин:

- Когда Рома мне сказал, я вообще был в шоке: как это банк может забрать деньги и не давать?

Ідемо з Романом до відділення банку, де він брав кредит.

Саме тут обіцяли перерахувати гроші на СТО. Але тепер нічого не кажуть та радять звертатися до головного офісу.

Працівник банку:

- Я передала в их отдел. Там есть начальник отделения - Виталий Юрьевич. Он выносит это на кредитный комитет. На кредитном комитете это все решается.

До головної філії ми завітали вже з великою камерою. Однак від офіційних коментарів тут відмовилися та всередину не пустили.

Знову знімаємо приховано. Віталій Юрійович, до якого нам радили звернутися, одразу ж заявив: грошей Роман не побачить.

Банк запропонував взяти кредит на суму страхового відшкодування. Клієнта це обурило, бо страховку оплачував саме він, а не банк.

Жодного порушення немає, запевняють страховики. Банк має повне право забрати гроші.

Сергій Граур, начальник управління страхової компанії:

- Люди, когда заключали договора страхования, они понимали, что при наступлении стразового события, страховая компания полностью компенсирует затраты на восстановление автомобиля. И как-то упускали то, что банк является выгодоприобретателем.

Вигодонабувач - це особа, на користь якої страхувальник уклав договір страхування.

Якщо вигодонабувачем є банк, то компенсацію отримує саме він. А далі - три варіанти: залишити ці гроші собі в рахунок виплати кредиту… Віддати клієнтові, чи перевести до станції техобслуговування.

До кризи банки віддавали гроші людям, каже топ-менеджер одного з банків Олексій Руднєв. Але ситуація змінилася, і тепер більшість фінустанов обирає перший варіант.

Олексій Руднєв, начальник управління роздрібного бізнесу комерційного банку:

- В текущей ситуации у некоторых банков, у которых временная администрация, или у них сложности с обслуживанием клиентов, они используют эту возможность для пополнения денег.

В угоді Романа теж вказано: вигодонабувач - банк. Тепер він це добре розуміє та на гроші не розраховує.

За статистикою, майже в усіх угодах прописано, що вигодонабувачем є банк. Тобто, клієнт страхує не власні ризики, а банківські. Єдине, що залишається - уважно слідкувати за кермом та ретельно читати документи перед тим, як підписувати.

Роман Бочкала, Сергій Дубінін та Павло Лисенко, К1.

Телепрограма