Головна Мапа сайту Контакти
RSS
5 березня 2009
Один день. Україна

Автомобілісти зупинили роботу блокувальників коліс

22:04

Клин - клином. Столичні блокувальники коліс 5 березня залишилися без роботи. Група автомобілістів, які вважають їхні дії незаконними, просто перекрили виїзд зі стоянки усіх машин парк-сервісу. Організатора акції доправили до міліції, з його слів, за непокору вимозі правоохоронців - щоправда, в міліції поки цього не підтвердили. Головна вимога водіїв-активістів - ліквідація служби блокування коліс.

Нині в столиці діє тридцять мобільних груп, кожна з яких озброєна спеціальними пристроями, які прилаштовують до коліс неправильно припаркованих машин. За розблокування комунальники вимагають від 150-ти до трьохсот гривень - залежно від зони паркування. Як блокували блокувальників - бачив Маркіян Перетятко.

Борці з блокувальниками коліс у Києві перекрили їм виїзд зі стоянки та не дали виїхати на роботу.

Ще до дев'ятої ранку під воротами спецмайданчика на Московському проспекті з'являється паркінг.

На кожну машину чіпляють наклейку, що зазвичай використовують, коли блокують колеса. На видному місці виставляють і трофей - деякі умільці навчилися самотужки знімати пристрої з блокування. Тепер вони взагалі вирішили не випускати блокувальників на роботу.

Дмитро Гнап, організатор акції:

- Крім цих воріт є ще інші з іншого боку. Але навіть якщо звідти вони вирвуться, все одно вони потраплять на наш кордон. Ми проводили розвідку ретельну. З інших боків вони просто не зможуть виїхати. І вони цього не роблять - подивіться.

Втім, перші, хто приходить на розмову з водіями, - не працівники парк-сервісу, а міліція. Проте розблокувати дорогу правоохоронці не вимагають.

Заручником акції протесту проти блокування коліс стало і автопідприємство корпорації "Київавтодор", яке ділить територію разом з машинами "Київтранспарксервісу". У зв'язку з перекриттям виїзду жодна вантажівка компанії не могла зранку виїхати на роботу.

Ця машина - єдина, яка під'їхала до воріт. Але так і не наважилася подолати кордон протестувальників. На переговори виходить співробітник автодорожників.

- Мы не парковщики. Почему мы страдаем? У нас автотранспорт стоит. Люди не выезжают. Дирекция не может куда-то выехать.

- Мы с вами договорились. Если нужно уборочной технике выезжать.

- А руководство?

- Нам очень жаль, что мы ваше руководоство сегодня заставим поездить на общественном транспорте.

А ось працівники парксервісу виїхати за межі майданчика і не намагаються. Вони марнують робочий день на стоянці своїх автомобілів. Поруч з цілим складом блокувальних пристроїв. Автовласники самі приходять поспілкуватися з ними - через паркан з колючим дротом.

- Скажите, пусть Елена Николаевна приезжает быстрее, а то всем же надо на работу.

- А вы с нами не поедете?

- С вами? Нам и тут неплохо.

Олена Миколаївна - це директор парк-сервісу. До протестувальників вона не приїхала. Нам пояснила, що звернулася до міліції із заявою про порушення кримінальної справи.

Олена Поліщук, директор КП "Київтранспарксервіс":

- Я вважаю, що має бути порушена кримінальна справа, тому що була заблокована діяльність підприємства, були нанесені збитки. Якщо в них є запитання якісь, вони мають звертатися до суду, прокуратури, як у цивільній країні вирішувати ці питання, а не блокувати роботу підприємства.

Поки ми брали це інтерв'ю, міліція перейшла до активних дій. На цих кадрах їхні наслідки - організатора акції забрали до Оболонського райвідділу міліції. І його машина - єдина, що залишилася біля воріт штрафмайданчика.

Єва, учасниця акції:

- Правоохранительные органы, не объясняя причины, что они инкриминируют нашему товарищу Дмитрию Гнапу, они увезли его в райотдел, привезли, забрали документы и опять увезли.

Правоохоронці від коментарів відмовляються. Частина учасників акції вирушила до райвідділу - підтримати колегу. Решта - готові стояти до останнього.

Олег Босенко, учасник акції:

- Ми прийшли захищати свої права, і будемо стояти тут поки вистачить нашої сумлінності.

Маркіян Перетятко, Веніамін Трубачов, Павло Лисенко, Вадим Ревун, К1.

Телепрограма