Головна Мапа сайту Контакти
RSS
19 березня 2009
Один день. Україна

Як спорудити дім і не платити за комунальні послуги

22:06

Жити і не платити. Як спорудити дім, аби рахунки за комунальні послуги оминали вашу поштову скриньку? Про один зі способів нам розповів в електронному листі глядач з Рівного. Вже третій місяць його будинок обходиться без державного тепла, електрики та води. Скільки коштувала така незалежність - знає Тетяна Штан.

У цей будинок ще жодного разу не надходили платіжки за газ, воду чи світло. Адже природа віддає енергію безкоштовно. Площу у 460 метрів опалює земля, а кіловати світла виробляє ось цей вітряк.

Олег Хижняк не вигадував велосипед - усі прилади, встановлені в його будинку для збереження енергії, вже давно продаються в інтернеті. Кілька телефонних дзвінків - і на подвір'ї з'явився вітряк.

Олег Хижняк, власник автономного будинку:

- Дванадцять акумуляторів по 200 вольт 300 ампер. Це пристрій, який заряджає акумулятори. Тобто з вітряка йде енергія, заряджає акумулятори. Стоїть перетворювач на 380 вольт, і в мене вже в будинок іде 380 вольт.

Пропелер зараз не працює. Адже в акумуляторах накопичилося вже достатньо енергії. На добу вітряк виробляє 240 кіловат - за день Олег витрачає не більше 14-ти.

Олег Хижняк, власник автономного будинку:

- Я зараз домовляюся зі своїм сусідом, щоб кинути йому електроенергію зайву, і нам всім буде вистачати цієї електроенергії. Безкоштовної.

Поряд з вітряком під землею - 900 метрів труби. Вона під'єднується у підвалі ось до цього теплонасоса. Опалення та гаряча вода у цьому будинку також безкоштовні.

Олег Хижняк, власник автономного будинку:

- Ці 900 метрів розтягнуті - отак вони тут ідуть. Одна труба заходить отак і повертає вниз. У цій трубі отакої товщини ця труба. У неї залитий глюколь. Тобто, з дому виходить холодний глюколь. А поступає гарячий.

Цей прилад ділить тепло - частина йде на опалення приміщення, інша - на підігрів води.

Олег Хижняк, власник автономного будинку:

- Влітку я переключу свій тепловий насос в такий режим, і на вулиці буде тепло, в землі буде холодно, і тепловий насос буде брати холод, він мені в такий стан переведе всі радіатори в будинку, покриє все це льодом - буде прохолодно, і не треба ставити кондиціонери.

Водою дім забезпечує пробурена у підвалі свердловина. Цей прилад подає у крани вже очищену воду.

На 70 відсотків будинок складається зі скла. Все інше - термоблоки - це також ощадні технології.

Олег Хижняк, власник автономного будинку:

- Він має товщину 25 см, він утримує тепло краще, ніж цегляна стінка.

Камін вибирали теж із перспективою зекономити. Родинне вогнище підтримує біопаливо.

Олег Хижняк, власник автономного будинку:

- Пляшка палива коштує 14 гривень, тут є літр. І воно горить 10 годин.

На всі енергоощадні технології Олег витратив близько 55-ти тисяч євро. Та гроші природа повертає з непоганими дивідендами - щомісяця він економить на рахунках за комунальні послуги понад 11 тисяч гривень.

З Рівного Тетяна Штан, Дмитро Поденко, К1.

Телепрограма