Головна Мапа сайту Контакти
RSS
30 березня 2009
Один день. Україна

Оце так професія! Натурник

22:01

Акторський талант не обов'язково розкривати на підмостках театрів. Якщо ви - обдарована людина, але зайві рухи вам не до снаги, спробуйте професію "Демонстратор пластичних поз". Саме так вона називається за класифікатором.

Сьогодні на К1 - чергова історія серіалу "Оце так професія!". Ми розповімо про натурників. Їхня робота не така вже й легка, як може здаватися на перший погляд.

Часто потрібно не рухатися протягом доволі тривалого часу. Про права і обов'язки нерухомих натурників дізнавалася непосидюча Дарина Горова.

Колись у Петербурзьку академію мистецтв натурників набирали у війську. Роздягнені солдати шикувалися у шеренги, а художники вибирали типажі. Вояки раділи: що може бути простішим, ніж нерухомо стояти на одному місці? А через кілька годин знесилені падали на подіумах.

Юрій Колончук добре їх розуміє. У минулому він - інженер-конструктор. Через кризу в 90-х втратив роботу і зараз уже сім років як працює в Національній академії образотворчого мистецтва натурником. Мовою бюрократів - демонстратором пластичних поз.

Юрій Колончук, натурник:

- Самое первое требование - это обычная трудовая дисциплина и исполнительность. А потом внешность. Красота - ну как стандартное бытовое представление о красоте - это не обязательно. Выразительность.

Найважче - довго нерухомо сидіти чи лежати. Особливо якщо в неприродній позі: тулуб - наліво, ноги - направо. Після робочого дня викручує суглоби та з'являється крепатура. Позу змінювати не можна, і якою вона буде - вирішує професор.

Юрій Колончук, натурник:

- Сохранять неподвижность. Для этого надо иметь определенный склад характера. Ну вот желательно быть флегматиком. Холерику здесь делать вообще нечего.

Зазвичай натурники працюють зі студентами мистецьких вузів. У Національній академії образотворчого мистецтв 65 моделей.

За демонстрацію пластичних поз в одязі платять 10 гривень на годину. Оголеним - 15. Чоловіки найчастіше позують у білизні чи пов'язці на стегнах - з етичних міркувань. Але психологічно їм роздягатися легше, ніж жінкам. Олена Бойчук працює натурницею вже 17 років. Тільки з часом зрозуміла: для студентів вона - лише предмет зображення. Хоча не для всіх, звичайно.

Олена Бойчук, натурниця:

- Ну потряслась пару дней. А потом как-то я перестала чувствовать себя другой, обнаженной. Я перестала себя чувствовать. Я привыкла к этому.

Щоб було тепліше кілька годин лежати у великому холодному приміщенні, робоче місце вона обставляє обігрівачами.

Олена Бойчук, натурниця:

- Бывает, иногда засну, когда позирую лежа. Если удобная поза.

Дистанція між студентами і натурником - два метри. Але головне - взаєморозуміння. Можна і поговорити, або перерву зробити, коли змучаться.

Євген Суспо, студент:

- Особливо якщо гарна дівчина. Якщо вона виразна і дуже приваблива - дуже цікаво малювати.

Часто студенти дарують роботи своїм моделям.

Юрій Колончук, натурник:

- Для каждого человека самый приятный звук - это звук его имени. Ну а самое приятное изображение - свое собственное.

Дарина Горова, Євген Сакун, К1.

Телепрограма