Головна Мапа сайту Контакти
RSS
25 травня 2009
Один день. Україна

По всій країні на 10 хвилин зупинилися трамваї та тролейбуси

22:04

Всеукраїнська акція протесту. 25 травня зранку по всій країні зупинилися трамваї та тролейбуси. На десять хвилин. Водії та контролери вважають, що цього достатньо, аби в Кабміні звернули увагу на проблеми громадського транспорту. Щороку ним возять пільговиків на двісті мільйонів гривень. Проте уряд, що надає людям пільги, компенсувати витрати перевізникам не квапиться.

Акція розпочалася від самого ранку - о сьомій сорок п'ять. У визначений час трамваї та тролейбуси просто зупинилися. Ці десять хвилин - вирішальні, кажуть пасажири. На роботу хоч і запізнюються, але на водіїв не скаржаться.

Востаннє комунальники отримували зарплатню в березні, відтоді їх годують обіцянками. Не вистачає грошей і на оновлення депо. Транспорту, що потребує ремонту, стає чимдалі більше. Якщо ламається трамвай, водій залишається без роботи.

Віталій, водій трамвая:

- Это все запчасти. У нас трамвай становится под забор. Вот были в трамвайном депо. Сколько вагонов стоит. Колес нет. Скоро просто будем стоять.

Вартість проїзду збільшили, а пільговиків - їх понад половина пасажирів - лишається стільки ж, кажуть у профспілці "Міськелектротрансу". На поточний рік Кабмін виділив майже двадцять чотири мільйони гривень. Потрібно у вісім разів більше.

Людмила Захарченко, голова профспілки Харківського КП "Міськелектротранс":

- С учетом того, что у нас повысилась стоимость проезда на 1 гривну, естественно, и расчеты по оплате льготного контингента. Она будет составлять по расчетам около 190 миллионов гривен.

Та в мерії кажуть - на поточний рік виділили тридцять мільйонів гривень, торік - майже в чотири рази більше. Грошей на зарплатню й ремонти дають стільки, скільки дозволяє міський бюджет. Якщо урядовці не відреагують на акцію протесту на місцях, комунальники готові рушити до столиці. Кабміну дали десять днів. План "В" - всеукраїнський страйк.

Собівартість проїзду в електротрансі зрівнюється з цінами в маршрутних таксі. Майже три гривні в трамваї та дві з половиною - в тролейбусі. Про чергове подорожчання в управлінні подейкують, проте квапитись не збираються.

З Харкова Анатолій Мажора, Дмитро Пополітов, К1.

Телепрограма