Головна Мапа сайту Контакти
RSS
25 травня 2009
Один день. Україна

Оце так професія! Хлопавка

22:03

Людина-хлопавка. Такої професії ви не знайдете в жодному штатному розкладі. Втім, у кіно-сленгу так називають помічника режисера, який відповідає за позначення сцен та дублів у фільмах.

Кращого способу розібратися у відзнятому матеріалі кіноіндустрія поки що не вигадала. Ми продовжуємо серіал "Оце так професія" на К1. На знімальному майданчику побував хлопавка Маркіян Перетятко.

Здавалося б, усе готово до зйомки. Але без людини, яка тримає цей пристрій у своїх руках, зйомка не розпочнеться.

Режисер та оператор з'ясовують останні деталі, як має виглядати кадр. Тут саме знімають завершальну сцену художнього телефільму. Готується до свого виходу й "хлопавка". Дані про попередню сцену витирають маркером, пристосованим до роботи в польових умовах.

Оксана Прошутя, асистент кінорежисера:

- Это двусторонняя такая штука - все равно, что карандаш с резинкой. Это привычно нам с детства, и поэтому удобно.

На хлопавці треба зазначити номер касети, на яку йде запис, номер сцени, а також номер дубля. Саме за ці дані відповідає Оксана. Крім того, назву стрічки на хлопавці дівчина розмалювала з власної ініціативи.

Оксана Прошутя, асистент кінорежисера:

- По образованию я художник, мне нравится рисовать и создавать настроение на площадке даже с помощью хлопушки. Актерам тоже нравится смотреть, когда у них это перед лицом, особенно на крупных планах - и их тоже веселят такие забавные надписи.

Та у цій сцені актори хлопавки не побачать. Адже в цей момент у кадрі нікого немає.

Кіношники знімають проїзд автобуса. Та перший дубль невдалий. І справа не у водії. Просто рух камери виявився недостатньо точним. Тож усі повертаються на вихідні позиції. В очікуванні нового дубля Оксана годує козлика. Цю тварину задіяли у попередній сцені. Тепер він допомагає веселіше згаяти паузу в роботі.

Оксана Прошутя, асистент кінорежисера:

- Бывают "запары", когда не успеваешь переписывать дубли, искать кадры - чехарда в голове. Но с другой стороны, ты в действии, и время пролетает незаметно. А когда ждешь, то это, конечно, очень утомительно.

За хвилину всі знову напоготові і тільки чекають сигналу хлопавки.

З третього разу перебіг подій на знімальному майданчику повністю задовольнив режисера стрічки.

Сергій Альошечкін, кінорежисер:

- Стоп. Спасибо. Cнято.

Місяць зйомок завершено. Тепер потрібні кадри шукатимуть у десятках касет саме завдяки Оксаниним позначкам.

Сергій Альошечкін, кінорежисер:

- Сколько в кино может быть кадров? Очень много - тысяча, две тысячи... По разному, в зависимости от фильма - и на монтаже все это собирается по хлопушке: номер кадра, дубль. Представьте, сколько бы ушло времени, если бы хлопушки не было! Я уже молчу о том, что синхронизация по звуку также идет по хлопку - чтобы совпадало с артикуляцией.

Для самої ж дівчини ця робота - це можливість краще зрозуміти, що відбувається на знімальному майданчику. І згодом, замість розмальовувати на хлопавці назви фільмів, Оксана хоче вирішувати, що з'явиться в кадрі далі, а точніше - мріє стати художником-постановником.

Маркіян Перетятко, Олексій Стеченко, К1.

Телепрограма