Головна Мапа сайту Контакти
RSS
26 травня 2009
Один день. Україна

Сміттєва криза у столиці

21:12

Столичні двірники відмовляються прибирати Хрещатик і Майдан Незалежності. Більше того - обіцяють не вивозити сміття з баків і контейнерів. А все тому, що за останні місяці їм урізали зарплатню і премію. У "брудних" стосунках прибиральників та міської влади - розбиралася Тетяна Козирєва.

Тетяна Козирєва, журналіст:

- І хоч двірники офіційно відмовились прибирати центр столиці, на роботу все ж вийшли. З березня їм платять удвічі менше, тож і працюють відповідно.

Пластиковий посуд на газоні, переповнені баки, сміття просто на пішохідних доріжках. Колись розкішний бутиковий квартал на Хрещатику - тепер схожий радше на звалище. Двірники кажуть - як їм платять, так вони і прибирають.

Ольга Божко, двірник:

- Ну багато можна купити на тисячу двісті? Коли сім'я, троє дітей - прокормити не реально і ця розова мрія, що нам Чернівецький квартиру обіцяв, що будете мати квартиру всі.

На Майдані прибирають старанно - мало не під колеса лізуть. Втім, із пресою розмовляють неохоче.

Двірникам доводиться за власні гроші купувати інвентар. Навіть на мітли у комунальних служб грошей більше немає. Штат цього жеку скоротили вже на три особи. Їхні ділянки розподілили між тими, хто залишився. Зарплатня зменшилась - обсяг роботи збільшився.

Валентина Головенко, заступник директора КП ЖЕК "Михайлівська":

- Ми в цьому році зовсім не отримували дотацій. Я двадцять років в системі і вперше в моєму житті були змушені були скорочувати ІТР. І вперше за історію ЖКХ ми скорочували персонал двірників.

У центрі почали рідше вивозити сміття, відтак зменшують і кількість баків.

У Шевченківській районній адміністрації відмову своїх комунальників працювати на повну підтримують. Запеклий опозиціонер чинного мера недоплату пояснює величезним дефіцитом бюджету району.

Віктор Пилипишин, голова Шевченківського району:

- Ті ресурси, які ми маємо в районі ми максимально направили на виплату заробітної плати. Це відбувається практично у кожному районі, за винятком тих районів, які сьогодні лягли під Черновецького. Якщо Шевченківському району скоротили бюджет, то Дніпровському підвищили, бо там є представник блоку Черновецького.

Під КМДА сміття навіть на клумбах. "Подарунки" і під ялинками. На закиди від Шевченківського району реагують гостро, адже, на їхню думку, вивезення побутових відходів - обов'язки району.

Анатолій Голубченко, перший заступник голови КМДА:

- Я рахую, що голова Шевченківської районної державної адміністрації не виконує своєї функцій і обов'язків у частині чистоти і порядку. І ще добавиться у районі якась антисанітарія, яка може викликати ще й епідемію.

Двірникам же, які не прибиратимуть сміття, - погрожують прокуратурою. Так прибиральники у відчаї можуть стати правопорушниками.

Тетяна Козирєва, Дмитро Поденко, К1.

Телепрограма