Головна Мапа сайту Контакти
RSS
26 травня 2009
Один день. Україна

На Дніпрі пройшла "Університетська регата"

21:08

Свято на воді - українські студенти змагалися у вправності в "Університетській регаті" на Дніпрі. Юнаки та дівчата ловили хвилю і вітер не гірше за дорослих професіоналів. На перегонах побував і наш кореспондент Ростислав Цуркан.

Університетську регату проводять у вигляді дуельних перегонів. Команд чотири - яхт дві. Переможці кожної пари зустрічаються у фіналі. У першій двійці - команда МАУП та університету Шевченка. Поки хлопці в'яжуть вузли і перевіряють вітрила, капітан ознайомлює нас із морською термінологією.

Руслан Скрипка, капітан команди МАУП:

- Главный парус - это грот, передний стаксель, плюс спинакер, гинакер, другие паруса. Есть бакштель на этой яхте. Бакштель - это натянуто 2 троса, которые держат мачту, чтобы она не упала. Один на стакселе, один на бакштогах, один на гроте, я на руле сижу и кричу, когда поварачивать, когда нет. Каждый знает свою задачу, знает свою веревочку.

Яхтинг - один із найскладніших видів спорту. Адже треба одночасно опанувати дві стихії: вітер і воду.

Руслан Скрипка, капітан команди МАУП:

- Очень легко можно перевернуться. Надо знать что где отпустить, какую веревочку натянуть, чтобы яхта хорошо шла. А если не знаешь, ты просто перевернешся, тебя ветер положит на воду все. Или просто выбросит за борт.

Швартові віддані, команди підіймають вітрила. Борей проти Аврори, МАУП проти університету Шевченка. Поки не пролунав сигнал до старту, яхти лавірують біля стартової лінії. Лунає гудок, і починаються перегони. За правилами змагань використовувати мотор не можна. А от дівчат на борт не лише беруть, а й навіть роблять капітанами.

Борей перший, і студенти МАУП виходять у фінал. Наступними змагаються дві команди Києво-могилянської академії. Гудок - і починаються перегони. На човнах вирує робота: яхтсмени ловлять вітер, підтягують і відпускають мотузки. Яхти йдуть рівно, однак на розвороті Борей виривається вперед і знову фінішує першим.

Євген Славинский, член команди Києво-Могилянської академії:

- Секрет Борея - це маленька ковбаска, яка висить у капітана в каюті, от, переможна ковбаска, не московська, - салямі, так. Ми так розуміємо, що вона там висить уже рочків 20, і приносить перемогу всім, хто бере участь на цій яхті.

Втім, після жеребкування яхт для фінального запливу команді Могилянки зі "щасливого" Борея доведеться пересісти на Аврору. Яхти майже одночасно обходять контрольний буй, але першим упіймати вітер щастить Борею - і він утретє виграє. Переможці відкривають таємницю успіху.

Ростислав Цуркан, журналіст:

- Як ти яхту назвеш, так вона і попливе. Яхту переможницю назвали на честь Борея - бога північного вітру. Він дме сьогодні і приніс перемогу команді.

Ростислав Цуркан, Павло Лисенко, К1

Телепрограма