Головна Мапа сайту Контакти
RSS
9 червня 2009
Один день. Україна

Буремний мер

21:11

Черновецький-2012. Завдяки рішенню Конституційного суду, цей проект став реальністю. Представники Феміди постановили - міських, сільських і селищних голів обирають на 4 роки. А місцеві ради - на п'ять. Таким чином, київський мер - після позачергових виборів торік - залишиться на посаді до 2012 року. А Київрада буде чинною до 2013. Судді пояснили своє рішення просто - до позачергових виборів у парламент, існувала схема одночасного вибору депутатів до Верховної ради та місцевих рад. Нині ж, після усіх змін, ці норми переглянули і встановили новий порядок.

Виходить, ми ще три роки будемо спостерігати за експерементами у столиці. Що у нас вже було?
- евакуатори
- платні кладовища
- платна гаряча лінія лікування тварин
- картка киянина

Багато екпсериментів! Може, для таких ініціативних мерів варто створити окреме місто - "столицю їхньої мрії", де вони могли б сміливіше експериментувати з нововведеннями. Тим більше, перенесення столиць - нормальна практика...

І отак, 15 років тому у Казахстані ухвалили рішення про перенесення столиці. Новим адміністративним центром вирішують зробити місто Акмолу - і перейменувати його на Астану, казахською це і означає - столиця. Журналісти Одного Дня вирішили з'ясувати, що змушує уряди переїжджати з насиджених місць. Деталі - в Одній Історії.

Астана. 1997
У пошуках простору

Історично Астана - це Акмола - "біла могила" з казахської, чи Цілиноград - Хрущов хоче зробити його центром цілинного краю. Місто росте - втім до столиці так і не дотягує, поки дев'яносто четвертого уже президент Назарбаєв не вирішує перенести туди всю адміністрацію з Алмати. Оточеному горами місту уже просто нікуди рости - а Акмола мало того, що в центрі країни, так ще й у степу - розширюйся до несхочу. Конкурс на генеральну забудову виграє японець Кісе Курокава, і до Астани - казахською це "столиця" - влада перебирається уже за три роки.

Бразилія. 1960
У прагненні розвитку

Бразилію ж за три роки будують буквально з нуля. Зведення нової столиці називають божевільною ідеєю президента Кубічека - Бразилія, в центрі Бразилії, має сприяти розвитку навколишніх регіонів. У нового міста чіткий план: в кожному кварталі - не більше одинадцяти будинків, і на кожні чотири квартали - своя церква і школа. Утім ніхто з армії будівельників, - дорогі квартири тут купити не можуть, а повертатися додому - не хочуть, і залишаються в численних передмістях, нехтуючи генеральним планом.

Анкара. 1923
Подалі від війни

Турецький уряд переїхати вглиб країни змушує війна. Мустафа Кемаль до останнього не пускає Антанту через Дарданелли - але тисяча дев'ятсот дев'ятнадцятого союзники таки входять до Константинополя і розганяють місцевий парламент. Кемаль в Анкарі скликає власні Великі Національні Збори Туреччини і керує визвольною війною. І коли двадцять третього року у світі визнають Турецьку республіку - її столиця так і залишиться в Анкарі.

Телепрограма