Головна Мапа сайту Контакти
RSS
11 червня 2009
Один день. Україна
Розслідування:

Як грабують в Україні та як шукають бандитів

22:05

Скрутні часи породжують радикальні шляхи розв'язання проблем. Тому під час кризи грабують частіше. Та якщо поодинокі напади на перехожих не так дивують, то нальоти на банки просто вражають своєю частотою. Лише цього року і лише в Києві бандити грабували банки сім разів. Причому за інформацію про останній напад і досі обіцяють гроші. Як грабують в Україні та як шукають бандитів - знає Ростислав Цуркан.

Ось хронологія останніх пограбувань.

Лютий цього року. Севастополь. Двоє молодиків забрали з відділення "Ощадбанку" 30 тисяч гривень.

У квітні злочинці розстріляли в Харкові трьох інкасаторів.

За місяць у Києві чоловік із рушницею серед білого дня вдерся до Подільського відділення "Індекс-банку".

А на початку червня молодик підірвав "Ощадбанк" у Мелітополі. Схоже, що незахищений "Ощадбанк" - і справді легка здобич для злодіїв.

Кілька днів тому невідомий чоловік у масці пограбував відділення у Донецьку. Злочинці намагаються даремно не ризикувати і беруть найменш захищені банки.

Володимир Поліщук, начальник центру громадських зв'язків ГУ МВС України в Києві:

- Зловмисники діють за звичайною схемою. Вони заходять у банк, дивляться чи є камери відеоспостереження, дивляться чи вхідна група надійно зроблена, чи є фізична охорона. Заходять, погрожуючи якимось предметом, схожим на зброю. Іноді це іграшковий пластмасовий пістолет. Камери відеоспостереження, якщо вони навіть є, в банку часто-густо таке зображення дають, що слідчим доволі складно розкривати такі злочини.

У центральних офісах банків безпека на вищому рівні. Якщо ж говорити про маленькі відділення, то кожний клієнт може бачити, як у ньому нудьгує самотній охоронець, озброєний до зубів лише гумовою палицею.

Міліція не сидить склавши руки. Уже піймали мелітопольського підривника. У Москві чекає екстрадиції підозрюваний у вбивстві харківських інкасаторів. Із семи пограбувань у Києві розкрито вже 2.

Володимир Поліщук, начальник центру громадських зв'язків ГУ МВС України в Києві:

- На початку року було вчинено збройний напад в Дніпровському районі на філію "Ощадбанку". Працівники міліції затримали за прикметами злочинця. Проти нього вже порушено карну справу, і наразі він очікує свого покарання. Також було розкрито злочин цього року в Деснянському районі, коли було вчинено розбійний напад на філію "Правекс банку".

Масові грабунки банків міліція пояснює доволі оригінально. Що ближче до Європи, де торік пограбували 6 тисяч банків, то краще треба ховати гроші.

Володимир Поліщук, начальник центру громадських зв'язків ГУ МВС України в Києві:

- Чим більше ми будемо підходити до Європи, до Європейського союзу, тим більше таких злочинів у нас буде вчинятися. Тому що статистика, яку вивчають деякі фахівці, каже про те, що більш зухвалі, більш нахабні злочини вчиняються в Європейському союзі. Там вибивають стіни, там використовують новітні технології.

Тож, як кажуть, зберігайте гроші в Ощадній касі.

Ростислав Цуркан, Павло Лисено, Володимир Савченко, К1.

Телепрограма