Головна Мапа сайту Контакти
RSS
15 червня 2009
Один день. Україна

Оце так професія! Технолог з виробництва морозива

22:03

Ми продовжуємо серіал "Оце так професія". Сьогодні - про "літню" спеціальність - технолог з виробництва морозива. Він стежить за усім процесом створення холодних ласощів: куштує, зважує, перевіряє, чи достатньо замерзло, а також розробляє нові рецепти.

Виробник морозива пахне ваніліном і любить сонце - в холодильній камері мінус тридцять. На Київському холодокомбінаті №4 цокотіла зубами та смакувала пломбіром Дарина Горова.

Все починається тут: цукор, жир, стабілізатор, молоко і суху суміш кілька годин перемішують у величезних чанах. Процес контролює технолог Тетяна Мостова.

Тетяна Мостова, інженер-технолог:

- В данный момент смесь нагрелась до 35-ти градусов, то есть она еще не готова.

Пастеризовану суміш відправлять дозрівати день-два у таких посудинах. У цьому - партія вагою шість тонн вісімсот кілограмів. Технолог перевіряє, як смакуватиме майбутнє морозиво.

Тетяна Мостова, інженер-технолог:

- "Хрещатик ванільне". Воно повинно бути з присмаком ванілі, солодким, бо тут підвищена кількість цукру. Зараз ми його спробуємо. Солодке, ванільне. Спробуйте.

Ця робота - мрія ласунів. Щодня доводиться з'їдати кілька порцій своєї продукції і не забувати цікавитися конкурентною. Готова суміш для пломбіру потрапляє в продовгуваті форми. На такій каруселі - аж тисяча відділень. Вибірково технолог перевіряє порції і на цьому етапі виробництва.

Тетяна Мостова, інженер-технолог:

- Беру порцію, ставлю… І перевіряю температуру, скільки повинно бути всередині порції. Мінус вісімнадцять.

А так роблять морозиво в стаканчику. Фахівець стежить, щоб суміш наповнювала вафлю з вершечком, а маса не відставала від стінок.

Тетяна Мостова, інженер-технолог:

- Проверяем вес. По ТСТУ мороженое должно быть 60 грамм минус четыре грамма. Вот.

Браковані стаканчики відкладають. А якісні обгортають барвистим папером. Двох таких рулонів вистачить аж на тонну задоволення. Це 13 тисяч порцій.

Уже запаковане морозиво складають в картонні коробки. По 50 порцій. І заклеюють. Такі пакунки транспортер доправляє в найкраще для морозива місце - холодильну камеру.

Справжнє царство Снігової королеви і найважливіша кімната на комбінаті. Тут зберігається морозиво.

Тетяна Мостова, інженер-технолог:

- Від мінус вісімнадцяти до мінус тридцяти - дванадцять місяців.

Зате коли надворі зима, на холодокомбінаті - канікули. Працівники відігріваються на теплих морях та біля батарей.

Дарина Горова, Володимир Самченко, К1.

Телепрограма