Головна Мапа сайту Контакти
RSS
5 серпня 2009
Один день. Україна

Новий закон "Про вибори президента" розв'язує руки фальсифікаторам

21:22

Закону "Про вибори президента" досі немає. Верховна рада ухвалила його ще 24 липня. У наступні 10 днів президент мав його або підписати, або ветувати. Минуло вже 12 діб, але Віктор Ющенко і досі розмірковує. Кажуть, що закон йому не подобається, але навіть вето може не допомогти, бо за згоди найбільших фракцій його можна подолати. Тим часом, правозахисники стверджують - новий закон розв'язує руки фальсифікаторам. Аби перевірити це, ми влаштували маленькі вибори. Між рядками документ читав Роман Бочкала.

Депутати методично тиснуть на кнопки, спікер об'являє результати. Так приймався закон "Про вибори президента". Пройшло вже півтора тижні, але спори навколо тексту цього документу досі не вщухають.

Ці люди готуються до виборів президента. Взагалі вони мають відбутись узимку, але ми проведемо їх уже зараз - в одній із київських шкіл.

Закон України "Про вибори президента України". Стаття 35: "Внесення змін до уточненого списку виборців".

Сюрприз від депутатів: списки виборців можна змінювати навіть у день голосування. Це одна з технологій фальсифікації, впевнений кандидат політичних наук Олександр Палій.

На його думку, під час цієї виборчої кампанії ставку робитимуть саме на фальшування списків.

Олександр Палій, кандидат політичних наук:

- Суд і сама виборча комісія можуть включати одних виборців, інших тут же виключати. І в результаті ми отримаємо кількість виборців, яка перевищуватиме населення України.

До складу дільничної виборчої комісії можуть входити виборці, які проживають у межах відповідного територіального округу.

Це означає, що перехресного контролю не буде. Тепер місцеві князьки матимуть більший вплив на членів комісій.

Олександр Палій, кандидат політичних наук:

- Ледь не половина території контролюється кланами. І знайти там людей, які можуть виступити проти цього, і знайти їх масово, практично нереально.

Виборча комісія може прийняти рішення про позбавлення права присутності на засіданні.

Такого ще взагалі не було. Члени комісії мають право виганяти з дільниці журналістів та спостерігачів, якщо вони їм чимось не сподобалися. До чого тоді міліція - не зрозуміло.

Таким чином, громадськість може втратити контроль над виборами, вважає правозахисник Едуард Багіров.

Едуард Багіров, правозахисник:

- Минимум пять, можно покопаться и еще найти там. И Международное право, и Международные обязательства Украины. Я не думаю, что это понравится коллегам Евросоюза, когда они приедут, да? И при них будут пинками в зад выгонять журналистов.

Скарга може бути подана не пізніше, ніж за годину до закінчення голосування.

Остання година голосування стає часом свавілля. Жодних скарг не приймають. Тож і чинити можна, що завгодно.

Едуард Багіров, правозахисник:

- Когда люди будут обращаться, они будут говорить: "Вот уже все. Это время, с этого времени вы не можете беспокоить нас".

Рішення виборчої комісії приймається більшістю голосів від присутніх членів комісії.

Але найцікавіше може початися по закінченню голосування. За новим законом, комісія може ухвалювати рішення навіть не в повному складі. Але право підпису мають і голова, і секретар. Тож комісія може розділитися та прийняти зразу два протоколи.

Про що думали автори закону, коли пропонували його колегам, ми хотіли запитати безпосередньо у Романа Зварича, Олени Лукаш, Андрія Портнова та Олександра Лавриновича, але зробити цього не вдалося. Народні обранці відпочивають, у них відпустка.

Роман Бочкала, Алла Щоличева, Владлен Ноль та Олексій Стеченко, К1.

Телепрограма