Головна Мапа сайту Контакти
RSS
5 серпня 2009
Один день. Україна

49-та паралель. Центральна Україна

21:20

Буквально за кілька годин до того, як до Дніпропетровська прийшла негода, звідти вирушила експедиція "49-та паралель". Це команда мандрівників, які на позашляховиках їдуть найдовшою паралеллю країни - зі сходу на захід. Щодня ви можете дивитися репортажі про їхні пригоди в нашій програмі.

Поки ж експедиція набирає швидкості. Мандрівники вирішили зекономити час та сили перед гірськими ділянками маршруту. Тому центральні області України екіпажі проїжджають з вітерцем. Сьогодні команда навіть встановила перший рекорд експедиції. А ще джипери натрапили на справжні українські джунглі. Як на позашляховиках пройти навпростець - знає Дмитро Євчин.

Отака вона 49-та паралель, часом непрохідна та оманлива.

На військових мапах мандрівників тут позначена ґрунтова дорога. Насправді ж, майже непролазні хащі. За кілька метрів від нас - інше авто експедиції. Проте крізь густе гілля, увімкненні фари ледь видно. Шлях до мосту через річку Ворскла виявився важчим, ніж гадали. Попри все кілька годин тому мандрівникам вдалося закопати 2 капсули.

Олег Манзій, учасник експедиції 49-та паралель:

- Точка зафіксована.

Це місце просто сфотографували. Адже точка перетину меридіана з 49-ю паралеллю лежить серед поля, 450 метрів від ґрунтової дороги. Тому капсулу ховають неподалік, у лісосмузі. Організатор експедиції Тарас Сотник ставить печатку, і пластиковий бокс закопують поблизу дерева. Команда вирушає далі, однак за годину проблеми виникають у екіпажа Олега Алєксєєва. Задні колеса провалилися у рівчак.

Власноруч врятуватись не вдалось. Тому авто беруть на буксир. Спочатку прикріпляють лебідку, та згодом витягають екіпаж з ями.

Олег Алексєєв, учасник експедиції:

- Сдавал задом, при маневре задний мост свалился в окоп. Из-за того, что он подвис, пришлось пользоваться лебедкой.

Тільки надвечір експедиція дісталася Дніпра. Зупинилися неподалік річки. Для обміну враженнями після насиченого дня.

Світлана Андрієнко, учасниця експедиції:

- Сегодня был очень интересный момент. Когда мы прокладывали дорогу через лес, по карте была дорога. Но мы столкнулись с тем, что на самом-то деле ее не существует. И мы практически через джунгли прокладывали новую трассу.

Що західніше, то важче. Адже сьогодні вирішили рухатись максимально близько до 49-ї паралелі. Не далі, ніж за 10 км.

"49-та паралель" встановила свій перший рекорд. За день команда пройшла поки що найдовшу відстань, 290 км. Кінцева точка маршруту - це Свято-Преображенська церква на березі Дніпра. Саме неподалік цього місця учасники експедиції відпочиватимуть.

З Полтавщини Дмитро Євчин, Веніамін Трубачов, Максим Чеблін, К1.

Дивіться завтра у серіалі "49-та паралель" розповідь про ще один надзвичайно складний етап подорожі. Ми розповімо про те, як один з джипів мало не провалився в яму, а наші мандрівники ледь не заплуталися, користуючись здавалося б військовими мапами!

А коли хлопчики набавляться зі своїми технічними деталями, ми розповімо про ще одну цікаву подробицю. Наші герої влаштували жіночий день - себто, цілий день за кермом були жінки! Дивіться серіал "49-та паралель" про Україну, якої немає в туристичних буклетах.

Телепрограма