Головна Мапа сайту Контакти
RSS
6 серпня 2009
Один день. Україна

49-та паралель. Черкащина

21:11

5 днів минуло, відколи стартувала експедиція "49-та паралель". Це найдовша паралель країни. І саме цей маршрут обрала команда мандрівників, аби побачити Україну, про яку ми знаємо дуже мало. Нині наші герої - вже на Черкащині.

І щодня у програмі "Один день" до вашої уваги репортажі про їхні пригоди. Усі ці сюжети ви можете знайти і на нашому сайті. А сьогодні учасники трофі влаштували жіночий день. Частину дороги за кермом джипів були жінки, а чоловіки лише контролювали процес. Що з того вийшло - знає Веніамін Трубачов.

Погарцювавши по піску на березі Дніпра та змочивши колеса у воді, зранку вирушаємо в дорогу. Заїхавши на кілька хвилин подивитись на вугільний кар'єр, прямуємо по асфальту вздовж Кременчуцького водосховища. За кілька кілометрів звертаємо на бездоріжжя. У полі з соняшниками - наступна, вже сьома точка на 49-й паралелі, де треба закопати капсулу.

Тарас Сотник, організатор експедиції "49-та паралель":

- Не хочеться просто топтати соняшники, бо тут вони дуже рясно посіяні, і робити просіки, і заважати людям працювати не дуже хочеться. 160 метрів - не принципова дистанція.

- Вирішуєте що робити?

- Поставити точку на дорозі.

Джипери вирішують не топтати 160 метрів соняшників, а ставлять на карті печатку і закопують її поблизу найближчого дерева. І можна вирушати далі. Поля змінюються пагорбами та затяжними спусками й підйомами.

Олег Манзій, учасник експедиції "49-та паралель":

- Оцей шлях - це повністю все поле, ми зараз швиденько спускаємось, пересікаємо асфальт, і поїхали в поля. Ми підемо верхом, і там спригнемо з цього з бордюрчика.

Рухаємося швидко, але трапляються й небезпечні рівчаки. Навігатор мандрівників показує дорогу, а насправді - лише зарості. Легковик, що їде разом з колоною джипів, пірнає переднім колесом у багно й застрягає. Витягують хвилин п'ятнадцять.

Сергій Андрієнко, учасник експедиції "49-та паралель":

- Джип-то спокойно проскочил, а нам придется пользоваться услугами наших товарищей. Ехали вроде нормально, дело в том, что тут трава, просто не видно, соскочило колесо в сторону, ну ничего, мы были готовы.

Чоловіки хоч і підказують, але за кермом практично цілий день жінки. Ганяють і по асфальту, і по бездоріжжю, і по болоті. Ілона Царик на джипі їздить лише рік, але вже остаточно підсіла на екстремальну розвагу. Бо таку невідому Україну можна побачити лише з вікна позашляховика.   

Ілона Царик, учасниця експедиції "49-та паралель":

- Дорога сегодня не была сложной, потому что, честно говоря, мы и посложней трассы проходим, единственное, что долго сегодня находились в пути, устали, и теперь будем ставить последнюю точку на сегодняшний день.

Десять годин у дорозі - і ще триста кілометрів позаду. Вже за вечірніх сутінок джипери знаходять останню цього дня точку поблизу селища Кам'янка у Черкаській області.        

Ось там в низині щойно закопали восьму капсулу. Учасники експедиції за сьогоднішній день настільки втомились, що вирішили вже далі не їхати, а розбити табір на галявині прямо посеред лісу.

З Черкащини Веніамін Трубачов, Дмитро Євчин, Максим Чеблін, К1.

- Олю, а ти звернула увагу, як упевнено почувалися у сюжеті жінки за кермом джипів? От ти змогла б так вправно керувати машиною?

- Женю, ти навіть не уявляєш, на що здатні жінки! Особливо, коли поряд таке джерело натхнення, як наші учасники-чоловіки! От якби вони ще й не заважали своїми порадами...

- Якби жінки не робили дурниць - чоловіки б не заважали порадами!

- А поки ми і далі стежимо за унікальною експедицією по Україні. Чоловіки і жінки подорожують 49-тою паралеллю, найдовшою в країні. Попереду - ще багато пригод.

- І про одну з них ми розповімо вже завтра. Скажу лише, що до наших мандрівників збирається приєднатися один популярний український музичний гурт.

Телепрограма