Головна Мапа сайту Контакти
RSS
6 серпня 2009
Один день. Україна

У Києві готуються до Дня незалежності

21:10

Рівняння - на свято! У Києві повним ходом готуються до Дня незалежності. Сьогодні репетицію параду провели на злітній смузі київського авіазаводу. Під бій барабанів шість тисяч ніг удосконалювали святкове маршування. Цього року дійство на Хрещатику пройде під грифом "економно" - всього на парад країна збирається витратити 70 мільйонів гривень. Що буде і чого не буде на святі - знає Алла Щоличева.

Ніякого президента насправді тут немає. Це просто стовідсоткова імітація параду.

Саме так двадцять четвертого серпня вони крокуватимуть Хрещатиком. Більше трьох тисяч військовиків з усієї країни, тільки вже у парадній формі.

Про високий статус сьогоднішньої підготовки свідчать ці машини. "Чайки" виїжджають з гаража лише з особливої нагоди. Як-то зустріч міністрів або участь у параді. Просто кататися на них - для військових дуже дороге задоволення. Зазвичай замість машин преміум класу використовують ось такі уазики.

Так марширувати їх вчили майже два місяці. Тепер свій вишкіл учасники параду показують командирам та цілому ескадрону журналістів.

Тетяна Копчук, учасниця параду:

- Тут внимания больше, чем на подиуме. Очень тяжело автомат держать, плечо очень затекает.

Для Тетяни потрапити в ряди "обраних" було не складно, дівчата в строю - на вагу золота. Однак для них - жодних поблажок. Інша справа хлопці. Шість годин на день марширувати у "підкованих берцах" - харківський МНСник Максим мріяв про таке тренування.

Максим Пугачов, учасник параду:

- Ну так будет тяжело, конечно, долго не пройдешь, но как бы установлено у нас определенный подъем ноги. Где-то 15-20 сантиметров. 

Вояки так старалися, що дирижер аж задивився на них, а от генерал оцінив підготовку крокуючих "на четвірку".

У керівництва теж репетиція. Начальник Генерального штабу сам перевіряє, наскільки зручні машини, та чи добре видно суфлер. Хоча зізнається - для нього ця підказка зайва.

Сергій Кириченко, начальник Генерального штабу, головнокомандувач Збройних сил України:

- 20 підрозділів, у кожного є своя назва, а збитись не можна, це ж чує вся Україна. Тому підказки і у начальника, і у командувача є, і це нормальна ситуація.

На цьому показовий виступ закінчується. У день свята на параді будуть і літаки. Але жодних танків чи БТРів. Цього року на параді вирішили економити. Тому військову техніку Хрещатиком не ганятимуть, її просто вивезуть на майдан - щоб охочі мали де сфотографуватися на пам'ять.

Алла Щоличева, Вадим Свиридонов, К1.

Телепрограма