Головна Мапа сайту Контакти
RSS
6 серпня 2009
Один день. Україна

Після трагедії МНС пообіцяло передати місту Українка пожежну драбину

21:12

Поки грім не вдарить - мужик не перехреститься. Лише після пожежі, що трапилася минулої неділі в місті Українка, в МНС пообіцяли нарешті передати місту 30-метрову драбину. Нагадаємо, в неділю в одній з тамтешніх багатоповерхівок під час пожежі загинула людина. А місцеві вогнеборці виявилися не здатні власними силами загасити полум'я. Маркіян Перетятко знає, чому.

Вогонь зайнявся у цій квартирі на шостому поверсі. Пожежники були під будинком уже за вісім хвилин, але без автодрабини. Рятувальники звернулися по допомогу до колег з районного центру Обухова за 15 кілометрів звідси. За цей час вогонь встиг перекинутися на два верхніх поверхи.

Ці кадри зняті минулої неділі. Ось як палахкотів вогонь у багатоповерхівці. Полум'я розгорялося дедалі більше, поки не приїхала автодрабина. Лише тоді вдалося загасити пожежу.

Ця квартира розташована поверхом вище від місця займання. Її власниця зараз мешкає в місцевому готелі. А до квартири приходить, щоб з'ясувати, чи оселя взагалі підлягає ремонту. Адже від високої температури бетонне перекриття між поверхами пішло тріщинами і просіло. Жінка впевнена: такого б не сталося, якби вогонь могли загасити місцеві пожежники.

Лідія Марковська, власниця згорілої квартири:

- На мою думку, локалізація цієї пожежі почалася тільки тоді, коли приїхала допомога пожарна. Аж тільки вже тоді нібито почалося гасіння цієї пожежі. Бо ця наша практично нічого не могла зробити.

Місцеві пожежники гасили полум'я там, де могли дістати. В самій квартирі була надто висока температура, аби заходити всередину. Але головна причина нездатності погасити вогонь оперативно - саме відсутність потрібного обладнання, визнає керівник пожежної частини Українки. Адже драбина, якою обладнана ця машина, дістає лише до третього поверху - тож під час пожежі у неділю її навіть не розкладали.

Олександр Шкода, начальник пожежної частини в м. Українка:

- В місті Українка немає автодрабини, щоб зразу виїхати з пожежним автомобілем. Тоді збитки були б набагато менші.

В Українці - близько півсотні житлових будинків, що мають від п'яти до 16-ти поверхів. Це означає, що житло принаймні п'яти тисяч мешканців висоток може опинитися у такій же ситуації, як і їхні сусіди у неділю.

Григорій Ткаченко, заступник міського голови Українки:

- Це в першу чергу суперечить Бюджетному кодексу - ми не маємо права придбати обладнання чи автотранспорт, який не є власністю міста. На це є державні служби охорони. Це треба не один мільйон коштів. В місцевому бюджеті їх немає. Це повинно бути на рівні держави.

Немає грошей і в держави. У Міністерстві з надзвичайних ситуацій визнають - пожежне обладнання в Україні здебільшого застаріле, і його бракує.

Та після недільного випадку чиновники вирішили передати місту тридцятиметрову автодрабину.

Хоча якби в цьому будинку не сталося пожежі, хто зна, чи давали б зараз у Міністерстві такі обіцянки. Адже вже не перший рік ця автодрабина - єдина на весь Обухівський район.

Маркіян Перетятко, Вячеслав Фролов, Дмитро Поденко, К1.

- Жителі Українки, ви чули обіцянку. Якщо вона не буде виконана - звертайтесь до нас.

- На жаль, єдиний спосіб перевірити правдивість слів - це пережити пожежу. Тому просто намагайтеся не горіти. Особливо вище третього поверху.

Телепрограма