Головна Мапа сайту Контакти
RSS
10 серпня 2009
Один день. Україна

У музеї авіації в Харкові активісти помили два літаки

21:12

Цілий день, п'ять літрів мийних засобів і тонни води. Помити два експонати у Державному музеї авіації, а саме лайнери ТУ-154 і ТУ-134, вирішили харківські автолюбителі.

У такий спосіб вони намагалися привернути увагу до збереження унікальних моделей. Відтирали крилаті машини, щоправда, лише ззовні, до салону мийників пустили лише на екскурсію. До великого прання долучилась і Алла Щоличева.

Миття літака нічим не відрізняється від миття машини. Потрібні ті ж самі вода і щітка. Але один лайнер - це фактично 25 автівок, тож рук потрібно набагато більше. Тому допомагати запросили навіть журналістів.

Цього лайнера п'ять років не торкалася рука людини зі шваброю.

Змити багнюку з музейних експонатів вирішили харківські автомобілісти. Із собою вони привезли спорядження і мийні засоби.

Анатолій вважає себе чи не професійним мийником літаків. Кілька місяців тому він із друзями вже відтирав крилаті машини у Полтавському музеї авіації.

За інструкцією душ літакам потрібен раз на сезон. Однак водна процедура - справа затратна, бідкається директор музею. Щоб помити один лайнер, потрібно п'ять тисяч гривень. Тому і стоять літаки запорошені. 

Юрій Зіатдінов, директор Державного музею авіації:

- Мы провели с ними инструктаж по технике безопасности, обязательно. Работа на высоте в полном, и в переносном, и прямом смысле этого слова. Поэтому они вполне справляются, и если бы у нас были такие сотрудники, как эти ребята, которые приехали, мы были бы просто счастливы.

Як нагороду за роботу пан Юрій пообіцяв мийникам відчинити двері літаків. Науковий співробітник Ігор такому заняттю радіє, наче дитина. 

Ігор Гурін, учасник акції:

- После того, как мы помоем самолеты, обычно нас в музее пускают в самолеты внутри полазить, посидеть в кабине, подергать за штурвал, поклацать кнопочками, то есть, очень интересно, очень познавательно. То есть, можно почувствовать себя пилотом.

Цей маленький помічник так захопився, що не хотів віддавати насос. Помити літак захотіли і молодята, що фотографувалися в музеї. 

Іван і Юлія, молодята:

- Да, очень интересно в свадебном платье в день свадьбы мыть самолеты.

Кілька годин, сантиметр за сантиметром, і ТУ-154 посвітлішав. Навіть великою командою за день можна помити лише два лайнери. Тому щоб привести до ладу всі експонати, а їх сімдесят, харків'янам доведеться приїхати ще не раз.

Алла Щоличева, Михайло Федоренко, К1.

Телепрограма