Головна Мапа сайту Контакти
RSS
10 серпня 2009
Один день. Україна
Розслідування:

Рік за водою. Житло

21:14

Життя після повені. К1 розпочинає серіал "Рік за водою". Вже за кілька тижнів після паводків у постраждалі регіони Західної України по черзі навідувалися президент та прем'єр-міністр. Слова співчуття, обіцянки компенсувати втрачене, звести нові будинки і навіть виділити окремий телефонний номер для скарг... Та чи допомогли візити керманичів держави людям? ВІП-шляхами проїхалася Тетяна Штан.

Ось тут, поряд з цим подвір'ям, стояла сцена, на якій виступала Юлія Тимошенко. А вся ця площа вщент була заповнена людьми. Показати, що наробила стихія, тут волів чи не кожен. Та прем'єр-міністр відвідала лише 2 садиби - сказала, людей відселять, та вони тут живуть і досі.

Ці кадри рік тому відзняв урядовий оператор - тим, що наробила повінь у хаті Зінаїди Кіфюк, прем'єр-міністр була вражена до сліз.

Що робити з такими домівками? Юлія Тимошенко особисто консультує місцеву владу.

Юлія Тимошенко, прем'єр-міністр України:

- Це мінімум 50 тисяч, це треба цю хату зносити і в сухому місці будувати.

Від прем'єрського візиту минув рік - а нічого так і не змінилося. Обіцяні 50 тисяч Зінаїда отримала, а ось будматеріалів на нове житло у сільраді не дали.

Зінаїда Кіфюк, мешканка села Черепківці:

- Ще маю гроші, не пустила, взяла дрова та цеглу.

Цеглою обклала сирі стіни у спальні, а в кімнаті, що так вразила прем'єра, тепер живуть кури. Реальна сума збитків - 100 тисяч гривень, ось і кошторис із печаткою, та за цим документом грошей не дають.

У цих стінах також була прем'єр-міністр - хату Домініки Заболотнюк затоплює вже четвертий рік поспіль, тут лишилася тільки ця канапа, всі інші меблі схожі радше на дрова.

Домініка Заболотнюк, мешканка села Черепківці:

- Тут, розумієте, шафа була, сервант був, я не мала меблів імпортних.

З отриманих 50-ти тисяч не витратила ані копійки, але цих грошей замало для нового будинку.

Від старенької хати Марії Кіфюк нічого не лишилося. Тепер на цьому місці двоповерховий будинок - таких у Черепівцях звели два за півроку - на більше коштів немає.

Ярослава Кустрю, мешканка села Грушове:

- Ми 3 дня взагалі не мали ніякого зв'язку з цивілізацією, от дивіться, оце все також було у воді.

Її будинок був першим на шляху стихії - за водою пішло все, що було на першому поверсі - електротехніка, меблі та підлога. Та в закарпатському селі Грушово є лише одна категорія для всіх постраждалих - третя. Більше 5-ти тисяч тут ніхто не отримав.

Іван Зубач, голова Грушівської сільради:

- Складалися дефектні акти, підходили до господарства з архітектури, по дефектним виходило значно більше коштів - але ніхто не получив по тим дефектним актам.

За дефектними актами Ярослава повинна отримати 25 тисяч гривень - так зазначено у міністерській постанові. Написаного вже рік чекають... криза.

Тетяна Штан, Сергій Дубінін, Максим Соколик, Закарпаття-Буковина, К1.

У завтрашній серії: за пенсією у брід, до школи - через хитку кладку, та міжнародною трасою - у прірву! Куди вже не доїхати після повені - дивіться завтра о 21:30 у серіалі "Рік за водою".

Телепрограма