Головна Мапа сайту Контакти
RSS
13 серпня 2009
Один день. Україна

В Україні з'явився новий цифровий наркотик

21:09

Наступний сюжет - на ваше прохання. В Україні з'явився новий цифровий наркотик. Умільці створюють і розповсюджують через інтернет аудіо-треки, від прослуховування яких виникає наркотичне сп'яніння.

Одна "доза" коштує близько тридцяти гривень. Але вже є ресурси з вільним доступом. Дилери стверджують, що слухати такі звуки нешкідливо, а от лікарі застерігають - як мінімум нервові розлади гарантовані. Рослідування провадив Веніамін Трубачов.

Аудіо-наркотики - це треки зі специфічним шумом. Для прослуховування треба комп'ютер, навушники та підключення до інтернету. Бо ділки викладають такий продукт на сайтах у всесвітній мережі й запевняють - з реальними наркотиками нічого спільного, але ефект той самий, що й від кокаїну, героїну чи марихуани. Цими звуками можна викликати навіть оргазм. 

Зараз у навушниках не просто шипіння - це і є аудіо-наркотик. Дмитро Бунецький, як і тисячі його однолітків, купився на тотальну рекламу в інтернеті, вирішив скачати і спробувати цифрові наркотики.

Дмитро Бунецький, доброволець:

- Есть сильные и слабые дозы, которые предлагают сайты. К сильным дозам относятся все наркотические дозы. Тут есть кокаин, марихуана, абсент, героин, лдм, морфин… Даже никотин.

Хлопець обрав аудіо-амфетамін, простежимо за його реакцією. У середньому одна доза - тридцять хвилин таких звуків.

Аудіо-наркотики створені за принципом бінауральних ритмів. Простіше - слух людини не сприймає реальних звуків, чути лише незрозумілий шум, але насправді головний мозок відчуває музику. Якщо її правильно вибудувати, ефект, як від справжніх наркотичних речовин - таке пишуть на тематичних форумах в інтернеті. Але в класичному розумінні це і наркотиками назвати не можна. Бо якщо людина не знає, що це наркотики, ніякого кайфу і не буде.

Костянтин Красовський, директор українського інформаційного центру з проблем алкоголю та наркотиків:

- Якщо людина, по-перше, здатна повірити, що такі звукові коливання можуть викликати кайф, можуть по 40 хвилин вислуховувати усю цю какофонію і після цього отримувати дозвіл, то чітко можна сказати, що не все в порядку з психікою цієї людини, і навіть незважаючи на звукові наркотики, такій людині треба звертатись до психіатра за допомогою.

Амфетамін викликає збудження, підвищену балакучість та активність, але за п'ятнадцять хвилин у навушниках - це рівно половина дози - у стані Дмитра поки жодних змін.

За допомогою звуків у людини можна викликати будь-який ефект. Починаючи від нестандартної ейфорії, закінчуючи пригніченням аж до глибокої депресії та агресивного стану. На одних аудіо-наркотики діють, на інших - ні. Але відомо, що такі шуми можуть викликати як психологічну, так і фізичну залежність.

Андрій Мухоморов, лікар-психіатр:

- Если вы подбираете резонанс нужных частот и знаете, что на этой частоте тот или иной эффект, подобный действию тех или иных веществ, вот вам и получится подобие героина - большое успокоение, расслабление или амфетамина - стимулирующие действие, реально этого достичь можно. Для этого потребуются высокопрофессиональные знания, тщательная подборка, высококачественная аппаратура, готовность человека и желание человека дослушать его до конца.

Такі звуки вже давно використовують у музиці: напрямки нойз та ембіент побудовані на схожих шумах - лише природного походження. Діджеям такі звуки відомі ще з сімдесятих років минулого сторіччя, але вони не закладають у свої треки аудіо-наркотичний ефект. Хоча можуть створити ідентичні звуки.

Олександр Грибов, музикант:

- Есть примеры классических вещей, от эмбиент, с котрого, можно сказать, и начиналась, но она достаточно структурированная, она имеет свою мелодию, я сейчас поставлю вещь, это эмбиент, но его узнаете, тоже здесь елементы шумов, это на тот момент в 70-80-х годах было очень передовой вещью. Использовать музыку окружающей среды, и ее вклеивать в музыкальные композиции.

А це вже схожі шуми аудіо-наркотиків на ноутбуці Дмитра.

За півгодини сеансу змінюється частота: шуми прискорюються або стають менш інтенсивними. Але на Дмитра аудіо-наркотик жодним чином не вплинув. Хлопець пробував навіть декілька разів слухати, як каже, однаково не вставляє.

Дмитро Бунецький, доброволець:

- От этих звуков, от получасового сидения в наушниках только спать обычно хочется, и я где-то читал на форумах, что повышается сердцебиение и так далее, даже вот это не чувствуется.

Звуки на різних треках фактично не відрізняються. Але лікарі запевняють - це зараз жодних візуальних ефектів, але не виключені психічні розлади, які можуть призвести і до тяжких наслідків.

Веніамін Трубачов, Микита Ісайко та Олександр Пономарьов, К1.

- Не розумію цього ажіотажу довкола аудіо-наркотиків. Мабуть, наші "наркомани" погано знають історію - адже відомий факт, що під час Першої світової війни німці розробляли зброю, яка дозволяла звуком вбивати людей, руйнувати стіни і збивати літаки. Вони навіть привезли до Британії партію грамплатівок, які, окрім музики, містили ці бінауральні ритми...

- І що, їм це вдалося?

- Ти знаєш, ні. Катастрофи не вийшло - програвачі були поганої якості.

- От і противники аудіо-наркотиків в один голос кажуть, що це нейрозвукова зброя Заходу, яка покликана знищити ціле покоління...

- Знищити - не знищать, принаймні оргазм відчують...

Телепрограма